Persoonsgerichte zorg

Persoonsgerichte zorg (PGZ) is een onderwerp dat leeft onder InEen-leden. Initiatieven zoals ‘Zelfzorg Ondersteund!’ en ‘Positieve Gezondheid’ gaven een flinke impuls. Inmiddels hebben vrijwel alle leden ervaring opgedaan met persoonsgerichte zorg. Nu is het tijd voor de volgende stap. Door ons te richten op verdere verbreding en opschaling van bestaande initiatieven.

Hoe kan InEen helpen?
InEen ondersteunt door het begeleiden bij visievorming, het aanreiken van instrumenten en het delen van goede voorbeelden.

Waarom zou mijn organisatie met PGZ aan de slag gaan?
Persoonsgerichte zorg sluit goed aan bij de behoefte van mensen aan eigen regie. Uit onderzoek blijkt steeds weer dat mensen zo veel en zo lang mogelijk controle willen houden over hun eigen leven. Ook als ze te maken krijgen met aandoeningen en beperkingen. PGZ kan bijdragen aan een hogere kwaliteit van leven, betere gezondheidsuitkomsten en het verlagen van zorgkosten. Zorgverleners die met dit principe werken, geven aan dat persoonsgerichte zorg bijdraagt aan een betere relatie met patiënten. Er is sprake van effectievere consulten en meer inzicht in wat bij iemand werkt. Bovendien ervaren zij dat persoonsgerichte zorg bijdraagt aan inhoudelijker en leuker werk.

INFOGRAPHIC PERSOONSGERICHTE ZORG
Deze infographic, ontwikkeld door InEen, NHG en Zelfzorg Ondersteund, vormt een handig hulpmiddel bij het uitrollen van persoonsgerichte zorg (PGZ) in de organisatie.

HANDREIKING PERSOONSGERICHTE ZORG (PGZ)
Deze handreiking is bedoeld voor zorgverleners. Het daarin gebruikte gespreksmodel maakt duidelijk hoe het gesprek praktisch vorm kan krijgen in de spreekkamer.

Gerelateerd nieuws


Bekijk meer

Contactpersonen