InEen is de branchevereniging van organisaties in de eerstelijnszorg: gezondheidscentra, zorggroepen, huisartsenspoedposten en regionale ondersteuningsstructuren (ROS’en). Onze leden bepalen het beleid. In werkgroepen en beleidsadviescommissies denken leden mee over beleidsvorming. Besluitvorming vindt plaats in de Algemene Ledenvergadering. In Deelledenvergaderingen bespreken we beleidsvoorstellen die een specifieke ledengroep van InEen aangaan.

Zorggroepen

Huisartsenzorggroepen leveren programmatische zorg aan patiënten met chronische ziekten, zoals diabetes mellitus, cardiovasculaire problemen, astma en COPD. Daarnaast bieden steeds meer zorggroepen de aangesloten huisartsenpraktijken organisatorische ondersteuning, bijvoorbeeld op het gebied van administratie, arbeidsmarktvraagstukken, ICT en innovatie. 115  zorggroepen zijn aangesloten bij InEen.

Gezondheidscentra

Bij InEen zijn circa 60 gezondheidscentra en 25 koepels van gezondheidscentra aangesloten. De koepels vertegenwoordigen nog eens zo’n 150  centra. Zij leveren wijkgerichte, samenhangende zorg vanuit verschillende zorgdisciplines rondom én met de patiënt. Veel gezondheidscentra brengen de zorgprofessionals letterlijk samen in één gebouw. Maar ook netwerkorganisaties van verschillende zorgprofessionals in de wijk kunnen een gezondheidscentrum vormen.

Huisartsenspoedposten

Op werkdagen kunnen patiënten terecht bij hun eigen huisarts. Mensen met klachten die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag kunnen ’s avonds, ’s nachts en in het weekend contact opnemen met de huisartsenspoedpost. Alle 50 huisartsendienstenstructuren in Nederland zijn aangesloten bij InEen. Zij vertegenwoordigen 118 huisartsenspoedposten.

Regionale Ondersteuningsstructuren

Regionale Ondersteuningsstructuren (ROS’en) adviseren en begeleiden de eerste lijn én betrokken partijen bij het realiseren van samenhangende zorg in de wijk en de regio. Zij hebben vaak jarenlange ervaring en daardoor specifieke kennis van de eerste lijn in hun regio. Bekijk ook de website van het ROS-netwerk.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.