22 maart 2023 Radboudumc lanceert Triage Game voor beter doorgronden triageproces
Huisartsen en triagisten die het triageproces beter willen begrijpen of zich hierin willen verbeteren kunnen vanaf 15 maart de Triage Game spelen op triagegame.nl
Nederlanders kunnen 24/7 rekenen op goede eerstelijnszorg. Overdag zijn zij welkom bij de huisartsenpraktijk en het multidisciplinaire gezondheidscentrum. In avond, nacht en weekend kunnen zij met acute zorgvragen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag terecht bij de huisartsenpost. Dat willen we zo houden. Ook nu steeds meer mensen een beroep doen op de huisartsenpost en de complexiteit van de zorgvragen toeneemt, terwijl er steeds minder mensen beschikbaar zijn om het werk te doen (zie de jaarlijkse InEen-benchmark huisartsenposten).
Om de kwaliteit en toegankelijkheid van de huisartsenzorg in avond, nacht en weekend voor de toekomst te garanderen, moeten we anders gaan werken en anders organiseren. InEen maakt zich sterk voor intensievere ketensamenwerking en méér taakherschikking om te komen tot de juiste zorg op de juiste plek. Samen met de leden, huisartsenorganisaties LHV en VPH en ketenpartners worden oplossingen gezocht, uitgeprobeerd en opgeschaald. De basis hiervoor is het Kwaliteitskader Spoedzorgketen. De belangrijkste ketenpartners in de acute zorg zijn: ambulancezorg, de spoedeisende eerste hulp (SEH), acute GGZ, instellingen voor verpleging, verzorging en thuiszorg, en de farmaceutische spoedzorg.
Triage ondersteunt een veilige regulering van de patiëntenstroom en voorkomt een onnodig beroep op de acute zorg. Doel is een goede balans tussen veiligheid voor de patiënt en een efficiënte inzet van zorg.
Met creatieve oplossingen zetten de huisartsenposten zich in om de hoge werkdruk op te vangen. Zo waarborgen zij een goede kwaliteit van zorg en een optimale ondersteuning van de zorgprofessionals.
Huisartsen en triagisten die het triageproces beter willen begrijpen of zich hierin willen verbeteren kunnen vanaf 15 maart de Triage Game spelen op triagegame.nl
Op zaterdag 21 januari jl. organiseerde het Zorg Coördinatie Centrum (ZCC) Midden-Nederland een werkbezoek voor vertegenwoordigers van branche- en koepelorganisaties in de zorg.
Uit onderzoek van VeiligheidNL i.s.m. InEen, NVSHA en NVT blijkt dat er dit jaar 1.253 vuurwerkslachtoffers waren. Hiervan zijn er 864 behandeld op de huisartsenposten (HAP).
Lees over de aanpak in Twente, Utrecht Stad en Midden-Holland in het InEen Magazine.
Lees het artikelMonitor acute zorg 2018: extra aandacht nodig voor vergrijzing.
Lees verderArtikel uit De Eerstelijns van 10 juli 2019
Lees verderArtikel uit De Eerstelijns van 24 april 2019
Lees verder"Door onze huisartsenpost te sluiten hebben we de acute zorg in onze regio toekomstbestendig gemaakt, hoe gek het ook klinkt."
De komende periode starten er in de doordeweekse nachten twee pilots: samen de zelfverwijzers opvangen en samen de huisartsenspoedzorg invullen.
Zorg is mensenwerk. Voor verdere groei en versterking van de eerstelijnszorg zijn gemotiveerde en gekwalificeerde medewerkers nodig. InEen speelt in op ontwikkelingen die van invloed zijn op de arbeidsmarkt.
InEen ondersteunt bij afstemming en samenwerking en levert inhoudelijke bouwstenen die bijdragen aan een passend multidisciplinair zorgaanbod voor chronisch zieken en kwetsbare mensen.
Informatiebeleid beweegt zich op verschillende niveaus tussen zorg en organisatie en tussen beleid en techniek. Uitgangspunt is dat techniek de zorg en de organisatie ondersteunt.
Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.