29 september 2023 Grootste stijging ooit aantal contacten HDS’en
De benchmark Huisartsenspoedposten 2022 van InEen is afgerond en gepubliceerd. Daarin een aantal opvallende cijfers.
De triagist is op de huisartsenpost het eerste aanspreekpunt voor de patiënt. Deze zorgt ervoor dat iedere patiënt de juiste zorg op de juiste plek krijgt. Soms gaat de huisarts langs, soms is een bezoek aan de huisartsenpost nodig en soms blijkt de vraag minder acuut en kan het tot de volgende (werk)dag wachten. De veiligheid van de patiënt staat voorop. De triagist volgt de Nederlandse Triage Standaard om vast te stellen hoe urgent de klachten van de patiënt zijn. Deze is gebaseerd op de NHG-zorgstandaarden. De kwaliteit van de triage wordt voortdurend gemonitord. InEen heeft hiervoor een gevalideerd instrument ontwikkeld: de Kernset. Diplomering en herregistratie van de triagist vindt plaats op basis van deze Kernset.
Triagisten op de huisartsenpost krijgen steeds vaker acute vragen die thuishoren bij de acute GGZ, verpleging en verzorging en het sociale domein. Door nieuwe manieren van samenwerken met de ambulancediensten, de eerste hulp van het ziekenhuis, de GGZ-crisisdienst en de wijkverpleging, kunnen mensen beter en sneller worden geholpen. Eén van die manieren is zorgcoördinatie. Daarbij werken triagisten van verschillende acute zorgdiensten op één locatie samen, zodat zij snel en op maat kunnen afstemmen en van elkaar kunnen leren. De eerste resultaten van pilots laten zien dat zorgcoördinatie leidt tot meer efficiëntie en onnodige belasting van hulpverleners vermindert.
De samenleving vraagt om goede eerstelijnszorg die 24/7 bereikbaar is. Voor zorg die niet kan wachten tot de volgende werkdag, kunnen zij ’s avonds, ’s nachts en in het weekend terecht bij de huisartsenpost, de poortwachter voor acute zorg.
Met creatieve oplossingen zetten de huisartsenposten zich in om de hoge werkdruk op te vangen. Zo waarborgen zij een goede kwaliteit van zorg en een optimale ondersteuning van de zorgprofessionals.
De benchmark Huisartsenspoedposten 2022 van InEen is afgerond en gepubliceerd. Daarin een aantal opvallende cijfers.
Om Nederlandse inwoners te helpen kiezen waar ze met welke zorgvraag terecht kunnen, zijn er diverse publieksmiddelen ontwikkeld.
ActiZ, AZN, InEen, LNAZ en ZN hebben het adviesrapport zorgcoördinatie aangeboden aan minister Kuipers.
Animaties voor wachtkamerschermen in posten en praktijken. Wachtenden worden op een vriendelijke manier met herkenbare situaties aan het denken gezet over welke hulpvragen waar thuis horen.
Bekijk en download de filmpjesIn Beverwijk gaan zes partijen die acute zorg leveren in de ANW-uren één entiteit vormen. In de tweede helft van volgend jaar moet de Spoedeisende Medische Dienst (SEMD) operationeel zijn.
Huisartsen maken zelf en gezamenlijk een dekkend rooster voor de acute huisartsenzorg in de ANW.
Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.