De werkdruk op de huisartsenspoedposten is hoog. De noodklok is geluid. Naast maatschappelijke ontwikkelingen als vergrijzing, zorgen veranderingen in de organisatie van de zorg ervoor dat meer ouderen, ernstig zieken en mensen met psychische klachten thuis verblijven en een beroep doen op de huisartsenspoedpost. Daarbij komt dat de huisartsenspoedposten te maken hebben met de groeiende arbeidsmarkttekorten in de zorg. Om 24/7 huisartsenzorg en een goede zorgkwaliteit te waarborgen, zoekt InEen met de huisartsenorganisaties en ketenpartners naar creatieve oplossingen.

SPOED=SPOED

Samen met de LHV en VPH inventariseert en stimuleert InEen (goede) oplossingen die de werkdruk op de huisartsenspoedposten terugdringen. In het hele land proberen huisartsen en huisartsenspoedposten nieuwe werkwijzen uit. Denk aan nieuwe vormen van samenwerking in de acute zorgketen, zoals zorgcoördinatie. Met het motto SPOED=SPOED leggen InEen, LHV en VPH de nadruk op het spoedeisende karakter van de huisartsenspoedpost. Een belangrijk speerpunt daarbinnen is het verminderen van de werkdruk als gevolg van de nachtdiensten op de post, onder meer door in de nacht alleen patiënten met een hoog urgente zorgvraag te zien.

Moet ik naar de huisartsenspoedpost?

Mensen die ongerust zijn over hun gezondheid, kunnen altijd bellen met de huisartsenspoedpost. Maar het is niet altijd nodig dat een huisarts hen direct ziet. Er zijn ook verschillende betrouwbare digitale hulpmiddelen waarmee mensen zelf kunnen vaststellen of zij wel of niet naar de huisartsenspoedpost moeten. Goede voorbeelden daarvan zijn Thuisarts.nl van het NHG en Moet ik naar de dokter?, een app ontwikkeld in samenwerking met InEen en het NHG.

Praat mee in de discussiegroep op het ledenplatform

Nieuws

Uit de praktijk

Feiten & cijfers

miljoen uur actieve inzet van de huisarts

1,5

miljoen uur actieve inzet van de huisarts
uur achterwachtdienst

45

uur achterwachtdienst
totaal aantal verrichtingen

4.343.000

totaal aantal verrichtingen

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.