Wijkmanagement is één van de betaaltitels O&I die zijn aangedragen in het rapport Velzel uit 2017 en vervangt deels de oorspronkelijke GEZ-financiering. Het doel van wijkmanagement is om samenwerking tussen eerstelijns zorgaanbieders in de wijk te optimaliseren en proactief het inhoudelijke zorgaanbod kwalitatief en kwantitatief afstemmen op de zorgbehoefte in de wijk. Vanuit deze doelstelling dient wijkmanagement om huisartsenzorg op wijkniveau te ondersteunen. Wijkmanagement kan worden opgepakt door gezondheidscentra, wijknetwerken, lokale samenwerkingsverbanden en ook door regionale huisartsenorganisaties door het inzetten van wijkcoördinatoren.

Investeren in structurele samenwerking op wijkniveau is van belang omdat dit huisartsen ondersteunt bij praktijk overstijgende activiteiten. Hierbij kan worden gedacht aan het coördineren van een wijk(-managers)netwerk, het organiseren van overleggen met andere domeinen en afstemming met zorgaanbieders en andere partijen over de zorgbehoefte in de wijk. Op deze wijk kan de inzet van wijkmanagement huisartsen(-praktijken) ondersteunen bij het uitvoeren van hun kerntaken (Woudschoten conferentie, 2019) op het gebied van de dagelijkse praktijkvoering, samenwerking, verwijzing en contextuele geneeskunde.

Uitgangspunt bij de inzet van wijkmanagement is dat de ondersteuningsbehoefte in de wijk leidend is, dat concrete inhoudelijke onderwerpen het startpunt vormen en dat wijkmanagement een schakel vormt van het beleid in de regio.

Meer informatie voor leden

Nieuws

Uit de praktijk

Feiten & cijfers

inwoners gemiddeld per wijk

CA. 10-20.000

inwoners gemiddeld per wijk
koepels van gezondheidscentra lid van InEen

25

koepels van gezondheidscentra lid van InEen
totaal aantal gezondheidscentra lid van InEen

210

totaal aantal gezondheidscentra lid van InEen

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.