50 jaar gezondheidscentra: Wat heeft het ons gebracht? 

Multidisciplinair wijk- en regiogericht werken in de zorg is in denken gemeengoed geworden, maar om ervoor te zorgen dat iedereen het kan doen, is er meer bestendiging nodig van de onderliggende kernwaarden en principes. Dit vraagt soms om nieuwe inspiratie en uitwisseling van ervaringen en ideeën. Gezondheidscentra faciliteren deze multidisciplinaire samenwerking in de zorg. 

Ook al bestaan de gezondheidscentra inmiddels 50 jaar, hun bestaan wordt sinds de oprichting bediscussieerd door beleidsmakers en stakeholders met de dominante vraag: ‘Wat biedt het centrum wat individuele zorgverleners niet kunnen bieden?’ Om een onderbouwd antwoord te kunnen geven op deze vraag heeft het Jan van Es Instituut, ter ere van het 50-jarige jubileum van de Stichting Sociaal Fonds Gezondheidscentra, een wetenschappelijk onderzoek naar de kroonjuwelen van gezondheidscentra uitgevoerd. Deze experimentele studie geeft inzicht in de ontwikkeling en de meerwaarde van gezondheidscentra. Het biedt een krachtige visie, goede voorbeelden en praktische handvatten; inspirerend voor wie aan de slag wilt met multidisciplinair wijk- en regiogericht werken in de zorg. 

De 6 kroonjuwelen, zoals geformuleerd in het onderzoek, geven de meerwaarde van het werken volgens de principes van gezondheidscentra weer. Door deze principes in acht te nemen, kunnen mechanismen getriggerd worden en kunnen de kroonjuwelen ontwikkeld worden. Meer weten over deze kroonjuwelen en hoe u ze kunt bereiken in uw zorgorganisatie? Hieronder vind u de publicatie van het onderzoek, een link naar de tool om meer inzicht te krijgen in uw eigen situatie, een advies voor multidisciplinaire samenwerking, en andere waardevolle bronnen.

Download de publicatie

Download Kroonjuwelen-van-GZC

Download alle interviews

Download Uit-de-praktijk

Advies voor multidisciplinaire samenwerking

Advies-voor-multidiciplinaire-samenwerking

Nieuws

Uit de praktijk

Feiten & cijfers

Ontstaan gezondheidscentra

Rond 1970

Ontstaan gezondheidscentra
Kroonjuwelen

6

Kroonjuwelen
Principes van werken volgens gezondheidscentra

20

Principes van werken volgens gezondheidscentra

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.