Op 22 mei aanstaande vindt in de Tweede Kamer het commissiedebat eerstelijnszorg plaats met beide ministers van VWS. Voor dit overleg vragen de samenwerkende huisartsenorganisaties aandacht voor het borgen van continue en toegankelijke huisartsenzorg: voor iedereen in Nederland een huisarts. Hoe houden we de huisartsenzorg toegankelijk voor in de toekomst?

Als samenwerkende huisartsenorganisaties (NHG, InEen en LHV) maken wij ons sterk voor iedereen een huisarts in de wijk. Wij vragen niet alleen om aandacht voor de huisartsenzorg. We hebben ook een plan opgesteld hoe wij de huisartsenzorg goed en toegankelijk kunnen houden.

Dit doen wij landelijk door het werken voor een vaste patiëntenpopulatie aantrekkelijker te maken voor huisartsen. Enerzijds door het praktijkhouderschap te stimuleren, anderzijds door te zorgen voor aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden als gekozen wordt voor het langdurig werken in loondienst. In de regio ondersteunt de regionale huisartsenorganisatie (RHO) de huisarts op praktijkniveau en onderneemt de RHO tal van acties gericht op de continuïteit van huisartsenzorg in de regio.

Extra aandacht voor financiering huisvesting

Meer dan 3 van de 4 huisartsen hebben een huisvestingsprobleem. Concreet vragen we in onze brief daarom extra aandacht voor de financiering voor huisvesting. Om huisartsen betere financieringsmogelijkheden te geven, zien wij kansen om het Waarborgfonds Zorg (Wfz) uit te breiden voor huisartsenvoorzieningen. Het Wfz zorgt dat zorginstellingen die intramurale zorg verlenen toegang krijgen tot financiering tegen gunstige voorwaarden. Het fonds heeft zelf aangegeven dat verbreding naar kleine zorginstellingen mogelijk is.

Lees de brief Inbreng huisartsenorganisaties commissiedebat Eerstelijnszorg & de bijlage Inbreng formatie 2024 – ‘Samen bouwen aan huisartsenzorg voor iedereen

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.