Dinsdag 9 november presenteerden het Jan van Es Instituut en de Stichting Sociaal Fonds Gezondheidscentra (SSFG) tijdens een inspirerend symposium in Almere de publicatie ‘Kroonjuwelen van gezondheidscentra’. De Kroonjuwelen zijn het resultaat van een wetenschappelijk onderzoek naar het werken in gezondheidscentra de afgelopen 50 jaar. Samen vormen ze een set van uitgangspunten voor een duurzame inrichting van de eerstelijnsgezondheidszorg, oftewel ‘Gouden formules voor de toekomst van de eerste lijn’.

50 jaar gezondheidscentra: Wat heeft het ons gebracht?

Ook al bestaan de gezondheidscentra inmiddels 50 jaar, hun bestaan wordt sinds de oprichting bediscussieerd door beleidsmakers en stakeholders met de dominante vraag: ‘Wat biedt het centrum dat individuele zorgverleners niet kunnen bieden?’ Om hierop een onderbouwd antwoord te geven voerde het Jan van Es Instituut, ter ere van het 50-jarige jubileum van de Stichting Sociaal Fonds Gezondheidscentra, een wetenschappelijk onderzoek uit naar de kroonjuwelen van gezondheidscentra. De experimentele studie geeft inzicht in de ontwikkeling en de meerwaarde van gezondheidscentra. Het biedt een krachtige visie, goede voorbeelden en praktische handvatten; inspirerend voor wie aan de slag wil met multidisciplinair wijk- en regiogericht werken in de zorg.

De 6 kroonjuwelen, zoals geformuleerd in het onderzoek, geven de meerwaarde van het werken volgens de principes van gezondheidscentra weer. Door deze principes in acht te nemen, kunnen mechanismen getriggerd worden en kroonjuwelen ontstaan. Lees meer over deze kroonjuwelen en hoe u ze kunt bereiken in uw zorgorganisatie.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.