Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw leveren gezondheidscentra wijkgerichte, geïntegreerde multidisciplinaire zorg. De gedachte is dat een geïntegreerde benadering op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied leidt tot meer kwaliteit van zorg en meer service aan patiënten. Met andere woorden, samenhangende zorg rondom én met de patiënt. Dit inzicht heeft nog niet aan waarde ingeboet.

Op veel plaatsen in Nederland vormt het gezondheidscentrum een spil in de wijk.

Verschillende disciplines huizen onder één dak en hebben een goede aansluiting op het sociale domein, de gemeentelijk welzijnsvoorzieningen en de formele en informele wijknetwerken. Vaak krijgt de samenwerking met de tweede lijn veel aandacht. De nieuwe betaaltitel Wijkmanagement voor multidisciplinaire samenwerking op wijkniveau (de opvolger van de GEZ-financiering) is ook beschikbaar voor gezondheidscentra.

Gezondheidscentra zijn er in soorten en maten. Veel gezondheidscentra brengen deze professionals letterlijk samen door ze te huisvesten in één gebouw. Maar ook netwerkorganisaties van verschillende professionals in de wijk vormen dergelijke samenwerkingsverbanden.

Een speciale groep vormen de zogenoemde loondienstcentra, waar een groot aantal zorgprofessionals in dienst is van de organisatie.

Kengetallen

Er zijn zo’n 60 gezondheidscentra en 25 koepels van gezondheidscentra lid van InEen. Een koepel is een hoofdvestiging met meerdere gezondheidscentra op lokaal niveau. Onder de 25 koepels vallen zo’n 150 centra. Gezondheidscentra met professionals in loondienst zijn op een enkele uitzondering na allemaal lid van InEen. In de gezondheidscentra zijn ca. 4000 medewerkers in loondienst van het gezondheidscentrum.

Meer informatie voor leden

Nieuws

Uit de praktijk

Feiten & cijfers

mensen in loondienst bij gezondheidscentra

Ca. 4.000

mensen in loondienst bij gezondheidscentra
huisartsen in dienst van gezondheidscentra

ca. 500

huisartsen in dienst van gezondheidscentra
gezondheidscentra zijn lid van InEen

210

gezondheidscentra zijn lid van InEen

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.