7 november 2024 Leefstijlinitiatieven in de eerste lijn in kaart
De inventarisatie laat zien dat leefstijl in veel regio’s op de agenda staat.
Kwetsbare mensen krijgen bij voorkeur zorg en ondersteuning thuis. Dit stelt eisen aan de eerstelijnszorg. Het inrichten van een persoonsgericht, proactief en samenhangend (zorg)aanbod voor kwetsbare mensen vraagt om organisatiekracht en ondersteuning van professionals, zowel regionaal als landelijk.
InEen ondersteunt met name de zorg voor kwetsbare ouderen thuis en mensen met psychische klachten (ggz). De uitgangspunten zijn:
Samen met dertien landelijke partijen uit drie domeinen – het medische, het sociale en het zorgdomein – heeft InEen de handreiking ‘Kwetsbare ouderen thuis, handreiking voor integrale zorg en ondersteuning in de wijk’ ontwikkeld. Het biedt een 6-stappenplan om deze zorg te organiseren. Twee instrumenten helpen het 6-stappenplan in praktijk te brengen. Een gespreks- en rekeninstrument maakt de kosten en baten van de zorg aan kwetsbare ouderen op lokaal en regionaal niveau inzichtelijk en bespreekbaar. En een online tool brengt de samenwerkingsafspraken op wijkniveau in beeld. Daarnaast zijn er overzichten van randvoorwaarden, succesfactoren, goede voorbeelden en aandachtspunten voor zorg aan kwetsbare ouderen thuis.
Mensen met psychische klachten kloppen steeds vaker aan bij de huisartsenpraktijk. Dat roept nieuwe vragen op. Welke zorg kun je als huisarts samen met de POH-ggz bieden? Wanneer verwijs je door en naar wie? Welke overbruggingszorg kun je bieden wanneer er sprake is van wachttijden? De samenwerking met de generalistische basis-gzz krijgt op verschillende manieren vorm. Soms gebeurt dat in een gestructureerd ketenzorgprogramma met bijhorende financiering. Andere regio’s werken praktisch samen op een minder gestructureerde manier. InEen heeft in 2018 de voor- en nadelen verkend van de verschillende samenwerkingsvormen. Zowel het perspectief van de patiënt, als dat van de betrokken zorgverleners is bekeken. Lees het rapport ‘Samenwerking huisartsenzorg en gb-ggz’.
Mensen verwachten zorg die rekening houdt met hun eigen wensen en omstandigheden. Dat geldt zeker voor het groeiend aantal chronisch zieken en kwetsbare mensen dat een beroep doet op de huisartsenzorg. InEen levert een bijdrage aan het ontwikkelen van een passend zorgaanbod voor deze doelgroepen.
De afgelopen elf jaar is er veel werk gemaakt van de programmatische zorg voor chronische aandoeningen. Hierdoor ervaren patiënten meer gezondheidswinst en een betere kwaliteit van leven. In 2040 heeft naar verwachting één op de drie Nederlanders twee of meer chronische aandoeningen. Daarom zetten we een volgende stap met de integratie van zorgprogramma’s.
De inventarisatie laat zien dat leefstijl in veel regio’s op de agenda staat.
Bestuurslid Paulus Lips ondertekend namens InEen de Green Deal Duurzame Zorg ondertekend.
ActiZ, InEen, LHV, NVAVG, Verenso, VGN en ZN borgen beschikbaarheid en toegankelijkheid van MGZ voor mensen met een indicatie voor langdurige zorg (Wlz).
Hoe inspireer je huisartsenpraktijken om te vergroenen? Door ze te laten kennismaken met concrete initiatieven van een zorgverlener uit een andere praktijk, zo is de ervaring bij de RHOGO.
Effectief de kwaliteit van water verbeteren. Bij Stroomz is men zich ervan bewust dat een lange adem én brede samenwerking nodig zijn om dit voor elkaar te krijgen.
Zorgverleners hebben steeds meer aandacht voor de persoonlijke behoeften, motivatie, drijfveren en mogelijkheden van patiënten. InEen stimuleert en ondersteunt deze beweging van gestandaardiseerde ketenzorg naar meer integrale zorg.
Met Juiste Zorg op de Juiste Plek kunnen Nederlanders nu en in de toekomst rekenen op kwalitatief goede en betaalbare zorg. Dicht bij huis als dat kan.
Informatiebeleid beweegt zich op verschillende niveaus tussen zorg en organisatie en tussen beleid en techniek. Uitgangspunt is dat techniek de zorg en de organisatie ondersteunt.
Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.