25 maart 2021 Vervang ‘langer thuis’ door ‘langer zelfstandig’
Zelfstandigheid tot op hoge leeftijd betekent niet altijd langer thuis blijven. Langer zelfstandig zijn zou het uitgangspunt moeten zijn voor het inrichten van de zorg voor ouderen.
De afgelopen elf jaar is er in Nederland veel werk gemaakt van de programmatische zorg voor chronische aandoeningen. En met succes! 90% van de patiënten met diabetes type 2 krijgt hierdoor zorg die voldoet aan de geldende richtlijnen en standaarden. Hierdoor ervaren patiënten meer gezondheidswinst en een betere kwaliteit van leven.
Het maximum van de kwaliteitsverbetering en gezondheidswinst door de chronische zorgprogramma’s komt nu in zicht. En het aantal mensen met één of meer chronische ziekten neemt verder toe. In 2040 heeft naar verwachting één op de drie Nederlanders twee of meer chronische aandoeningen. Daarom zetten we een volgende stap met de integratie van zorgprogramma’s.
Het Denkraam Integratie Zorgprogamma’s van InEen geeft regionale huisartsenorganisaties een handvat voor het vormgeven van geïntegreerde chronische zorg. Dit gaat uit van:
Integratie van zorgprogramma’s leidt tot meer zorg op maat voor patiënten doordat deze beter aansluit op hun eigen persoonlijke situatie, mogelijkheden en behoeften. Voor huisartsen geeft het meer werkplezier, omdat het een beroep doet op hun expertise als medisch-generalistisch specialist.
We staan aan het begin van deze ontwikkeling. De huidige zorgprogramma’s blijven vooralsnog intact en de regionale huisartsenorganisaties bepalen hun eigen pad en tempo. InEen ondersteunt haar leden hierbij.
Mensen verwachten zorg die rekening houdt met hun eigen wensen en omstandigheden. Dat geldt zeker voor het groeiend aantal chronisch zieken en kwetsbare mensen dat een beroep doet op de huisartsenzorg. InEen levert een bijdrage aan het ontwikkelen van een passend zorgaanbod voor deze doelgroepen.
Kwetsbare mensen krijgen bij voorkeur zorg en ondersteuning thuis. Dit stelt eisen aan de eerstelijnszorg. Het inrichten van een persoonsgericht, proactief en samenhangend (zorg)aanbod voor kwetsbare mensen vraagt om organisatiekracht en ondersteuning van professionals, zowel regionaal als landelijk.
Zelfstandigheid tot op hoge leeftijd betekent niet altijd langer thuis blijven. Langer zelfstandig zijn zou het uitgangspunt moeten zijn voor het inrichten van de zorg voor ouderen.
Goede zorg voor kwetsbare ouderen thuis staat of valt met samenwerking. Digitaal delen van informatie is daarvoor een belangrijke voorwaarde. Dit blijkt een complexe puzzel.
Het convenant beoogt goede randvoorwaarden en facilitering medisch-generalistische zorg voor mensen met een beperking te faciliteren.
Op weg naar persoonsgerichte integrale zorg ontwikkelde Zorroo één integrale DBC voor mensen met diabetes, CVRM, COPD of astma.
Ron Wissink, directeur HZD: "We willen voor onze kwetsbare ouderen persoonsgerichte zorg realiseren die integraal, preventief en proactief is."
In 2010 verscheen de eerste Benchmark Ketenzorg. De registratie van indicatoren geeft een duidelijk beeld van de programmatische zorg bij chronische aandoeningen.
Goede en veilige zorg vraagt om een zorgvuldig kwaliteitsbeleid. Voor een eenduidige en transparante aanpak hebben InEen, LHV en NHG een gezamenlijke visie op kwaliteitsbeleid in de huisartsenzorg ontwikkeld.
Steeds meer kwetsbare mensen blijven thuis wonen. Samen met hun mantelzorgers zijn zij aangewezen op passende zorg en ondersteuning in hun directe omgeving. Dit stelt nieuwe eisen aan de eerstelijnszorg.