De afgelopen elf jaar is er in Nederland veel werk gemaakt van de programmatische zorg voor chronische aandoeningen. En met succes! 90% van de patiënten met diabetes type 2 krijgt hierdoor zorg die voldoet aan de geldende richtlijnen en standaarden. Hierdoor ervaren patiënten meer gezondheidswinst en een betere kwaliteit van leven.

Het maximum van de kwaliteitsverbetering en gezondheidswinst door de chronische zorgprogramma’s komt nu in zicht. En het aantal mensen met één of meer chronische ziekten neemt verder toe. In 2040 heeft naar verwachting één op de drie Nederlanders twee of meer chronische aandoeningen. Daarom zetten we een volgende stap met de integratie van zorgprogramma’s.

Denkraam Integratie Zorgprogramma’s

Het Denkraam Integratie Zorgprogamma’s van InEen geeft regionale huisartsenorganisaties een handvat voor het vormgeven van geïntegreerde chronische zorg. Dit gaat uit van:

  • Persoonsgerichte zorg als vertrekpunt
  • Integratie van alle chronische zorg als stip op de horizon
  • Het combineren van cardiometabool zorgprogramma (diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, verhoogd vasculair risico) met een pulmonaal zorgprogramma (astma of COPD) als eerste stap
  • Met toevoeging van enkele laag complexe chronische aandoeningen (zoals jicht, hypothyreoïdie, chronische nierschade, osteoporose, reuma en hartfalen, perifeer arterieel vaatlijden en atriumfibrilleren)
  • De kracht van de huisarts als generalist
  • Het blijven bieden van netwerkzorg met ketenpartners

Integratie van zorgprogramma’s leidt tot meer zorg op maat voor patiënten doordat deze beter aansluit op hun eigen persoonlijke situatie, mogelijkheden en behoeften. Voor huisartsen geeft het meer werkplezier, omdat het een beroep doet op hun expertise als medisch-generalistisch specialist.

We staan aan het begin van deze ontwikkeling. De huidige zorgprogramma’s blijven vooralsnog intact en de regionale huisartsenorganisaties bepalen hun eigen pad en tempo. InEen ondersteunt haar leden hierbij.

Denkraam integratie zorgprogramma’s

Download luikje naar hersenen

Nieuws

Uit de praktijk

Feiten & cijfers

Nederlanders heeft  in 2040 twee of meer chronische aandoeningen

1 op de 3

Nederlanders heeft in 2040 twee of meer chronische aandoeningen
zorggroepen nemen deel aan de landelijke benchmark transparante ketenzorg

113

zorggroepen nemen deel aan de landelijke benchmark transparante ketenzorg
mensen met diabetes type 2 krijgt zorg conform richtlijnen en standaarden

90%

mensen met diabetes type 2 krijgt zorg conform richtlijnen en standaarden

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.