15 mei 2024 Huisartsen en zorgverzekeraars maken nieuwe afspraken MTVP
Anders werken in de praktijk met de mogelijkheid meer tijd te nemen in de spreekkamer, is vanaf januari 2025 structureel verankerd in de basiszorg van huisartsen.
Persoonsgerichte zorg (PGZ) is een onderwerp dat leeft onder InEen-leden. Initiatieven zoals ‘Zelfzorg Ondersteund!’ en ‘Positieve Gezondheid’ gaven een flinke De overtuiging dat niet de klacht of aandoening, maar de persoon centraal moet staan, wordt steeds breder gedeeld. Inspanningen om persoonsgerichte zorg een impuls te geven door leden, InEen en initiatieven zoals Zelfzorg Ondersteund, werpen nu hun vruchten af. We delen graag bestaande initiatieven, handige instrumenten en goede voorbeelden.
Persoonsgerichte zorg draait om de interactie tussen patiënt en zorgverlener. Patiënten van vandaag verwachten dat zorgverleners en zorgorganisaties rekening houden met hun wensen en omstandigheden. PGZ kan bijdragen aan een hogere kwaliteit van leven, betere gezondheidsuitkomsten en het verlagen van zorgkosten. Maatschappelijke ontwikkelingen als vergrijzing, het toenemend aantal chronisch zieken en de beperkte financiële middelen vragen om nieuwe oplossingen in de (keten)zorg. InEen helpt bij het vinden van deze oplossingen.
Zorgverleners die werken met persoonsgerichte zorg, geven aan dat dit principe bijdraagt aan een betere relatie met patiënten. Er is sprake van effectievere consulten en meer inzicht in wat bij iemand werkt. Bovendien ervaren zij dat persoonsgerichte zorg bijdraagt aan inhoudelijker en leuker werk.
Zorgverleners hebben steeds meer aandacht voor de persoonlijke behoeften, motivatie, drijfveren en mogelijkheden van patiënten. Vanuit InEen stimuleren en ondersteunen we deze beweging van de gestandaardiseerde ketenzorg naar meer integrale en persoonsgerichte zorg.
Door MTVP in de spreekkamer ontstaat de mogelijkheid het “goede gesprek” te voeren en daarmee ruimte om de juiste vragen te kunnen stellen om beter zicht te krijgen op de hulpvraag. InEen ondersteunt leden bij de implementatie van MTVP in de regio’s.
Door als zorgverlener en patiënt samen te beslissen over de aanpak van een aandoening zijn mensen meer tevreden over de zorg en houden zij zich beter aan afspraken. Ontdek hoe wij Samen Beslissen in de eerstelijnszorg stimuleren.
Anders werken in de praktijk met de mogelijkheid meer tijd te nemen in de spreekkamer, is vanaf januari 2025 structureel verankerd in de basiszorg van huisartsen.
In het Integraal Zorgakkoord is afgesproken dat elke regio een Mentale gezondheidsnetwerk krijgt. In de Werkwijze ontwikkeling Mentale gezondheidsnetwerken staan de functies van deze netwerken beschreven.
Op 3 april jl. presenteerde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het hoofdlijnenadvies ‘De basis op orde’, met daarin vier uitgangspunten voor toekomstgerichte eerstelijnszorg. Het RVS-advies sluit goed aan…
In deze visual vind je een overzicht van de inspanningen en de randvoorwaarden voor succesvolle persoonsgerichte zorg.
DownloadBekijk de inspiratiesessie met praktijkvoorbeelden van flexibele persoonsgerichte chronische zorg.
Lees verderDeze infographic, ontwikkeld door InEen, NHG en Zelfzorg Ondersteund, vormt een handig hulpmiddel bij het uitrollen van persoonsgerichte zorg (PGZ) in de organisatie.
DownloadDeze handreiking is bedoeld voor zorgverleners. Het daarin gebruikte gespreksmodel maakt duidelijk hoe het gesprek praktisch vorm kan krijgen in de spreekkamer.
DownloadGeeft helderheid in de vele termen die rondom ondersteunde zelfzorg, persoonsgerichte zorg en positieve gezondheid in gebruik zijn.
DownloadDrie initiatieven die vanuit verschillende gezichtspunten mensen ondersteunen bij het versterken van zelfregie. Elk vanuit een eigen filosofie en aanpak. Dit document maakt duidelijk hoe deze drie initiatieven elkaar kunnen versterken.
DownloadMeer Tijd Voor de Patiënt (MTVP) is voor huisartsen een van de belangrijkste thema’s in het Integraal Zorg Akkoord. Dit zijn de ervaringen in Noordoost-Brabant.
Corné van Asten (directeur regionale huisartsenorganisatie Huisarts en Zorg) vertelt wat essentieel of zelfs onmisbaar is voor het organiseren van goede eerstelijnszorg.
Steeds meer kwetsbare mensen blijven thuis wonen. Samen met hun mantelzorgers zijn zij aangewezen op passende zorg en ondersteuning in hun directe omgeving. Dit stelt nieuwe eisen aan de eerstelijnszorg.
Om aan de slag te gaan met het Kwaliteitsbeleid op Maat is voor leden op het ledenplatform van InEen een digitale bouwplaats ingericht.
Wijkgerichte, geïntegreerde multidisciplinaire zorg leidt tot meer kwaliteit van zorg en meer service aan patiënten.
Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.