De PREM Chronische Zorg is een compacte generieke vragenlijst om ervaringen in beeld te brengen van patiënten die deelnemen aan een zorgprogramma chronische zorg. PREM staat voor Patient Reported Experience Measures. De vragenlijst bestaat uit 25 vragen en is in eenvoudig Nederlands geformuleerd met behulp van Pharos.

Patiëntervaringen als spiegel van kwaliteit

Transparantie

De PREM Chronische Zorg is primair bedoeld voor kwaliteitsverbetering bij ketenzorgorganisaties: zorggroepen en gezondheidscentra die programmatische zorg voor chronische aandoeningen organiseren. Bij de ontwikkeling van de vragenlijst is ook gekeken naar de bruikbaarheid voor andere doelen. Denk aan het onderling vergelijken van organisaties (om van elkaar te leren). Ook is het een goed middel om te komen tot de maatschappelijk gewenste transparantie over de kwaliteit van de geleverde zorg.

Aan de slag

Wilt u ook aan de slag met de PREM Chronische Zorg? Deze documenten helpen u op weg:

De PREM Chronische Zorg in eenvoudig Nederlands wordt naar verwachting vanaf voorjaar 2024 ook via de NPA aangeboden. Huisartsenpraktijken die deelnemen aan de NHG-Praktijkaccreditering (dagpraktijk) en de NPA-Certificering Zorggroep kunnen er – indien gewenst – gebruik van maken.

Ontstaan van de vragenlijst

InEen heeft de PREM Chronische Zorg in 2018 ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland. Ook het Nivel en IQ Healthcare waren betrokken. In een pilot hebben 12 zorggroepen de vragenlijst getest. Het eindrapport van de pilot is voor leden beschikbaar. In 2021 is de vragenlijst herzien en omgezet in eenvoudig Nederlands.

Meer informatie voor leden

Nieuws

Uit de praktijk

Feiten & cijfers

zorggroepen hebben meegedaan aan de pilot PREM Chronische Zorg

12

zorggroepen hebben meegedaan aan de pilot PREM Chronische Zorg
ingevulde vragenlijsten

17.000

ingevulde vragenlijsten
het cijfer dat patiënten voor hun chronische zorgbehandeling geven

8,2

het cijfer dat patiënten voor hun chronische zorgbehandeling geven

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.