Welke kwetsbare ouderen in mijn praktijk worden mogelijk overbehandeld door een te strakke instelling van de bloeddruk? Hoe verhoudt het aantal incidenten met medicatiegebruik in mijn regio zich tot het landelijk gemiddelde? Twee voorbeelden van vragen waarbij u als huisarts of regio-organisatie spiegelinformatie nodig heeft. Maar waar vindt u die spiegelinformatie? Het NHG en InEen zetten de verschillende bronnen voor spiegelinformatie in een handig overzicht.

Het Bronnenoverzicht Spiegelinformatie helpt u de juiste spiegelinformatie te vinden. Dankzij een verdeling in niveaus (lokaal, regionaal, landelijk) en thema’s is dat eenvoudig. Er zijn 5 thema’s:

  1. Medisch-inhoudelijk: spiegelinformatie op basis van gegevens over het medisch handelen.
  2. Praktijkorganisatie: spiegelinformatie op basis van gegevens over de organisatie van zorg.
  3. Patiëntenervaring: spiegelinformatie op basis van feedback van patiënten.
  4. Medicatiegebruik: spiegelinformatie over voorschrijfbeleid medicatie.
  5. Populatiegegevens: spiegelinformatie over populatiegegevens uit de wijk, de regio of landelijk.

Het overzicht is speciaal bedoeld voor huisartsen, praktijkmanagers, praktijkondersteuners, kwaliteitsfunctionarissen en regionale organisaties. U kunt verschillende bronnen raadplegen. Dit is afhankelijk van de belangstelling en interesses van uw team en het doel waarvoor u de spiegelinformatie inzet.

Totstandkoming

Het Bronnenoverzicht Spiegelinformatie is een initiatief van het NHG en InEen en is in lijn met de gezamenlijke visie Kwaliteitsbeleid in de huisartsenzorg (2019) van InEen, LHV en NHG. Het bronnenoverzicht is met input van verschillenden partijen zoals NPA, LHV, Nivel en Vektis tot stand gekomen.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.