De huisartsenzorg voelt net als overheden, bedrijven en anderen de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een schonere wereld. Maar hoe begin je met verduurzaming? Twee nieuwe online handreikingen van InEen, LHV, NHG en Stichting Stimular helpen huisartsenspoedposten en huisartsenorganisaties op weg. Ze geven achtergrondinformatie, een handig stappenplan en voorbeelden uit de praktijk. De handreikingen sluiten aan op het e-boek ‘De Groene Huisartsenpraktijk’.

Klimaatverandering en gezondheid

Klimaatverandering leidt wereldwijd tot grote problemen. Natuur en milieu leiden daaronder, maar ook de gezondheid. Denk aan hittestress, langere seizoenen van allergieën en tekenbeten en meer luchtwegklachten door luchtvervuiling. De gezondheidszorg in Nederland stoot jaarlijks 7% van de totale CO2 uit en is daarmee onderdeel van het probleem. Steeds meer huisartsenpraktijken, huisartsenspoedposten en huisartsenorganisaties nemen hun verantwoordelijkheid en maken werk van verduurzaming.

Aan de slag met verduurzaming

Hoe creëer je draagvlak voor verduurzaming bij de achterban? Hoe ondersteun je als regionale huisartsenorganisatie praktijken die willen verduurzamen? Wat kan je doen bij de consultvoering, het beheer van het gebouw, op kantoor? In de online handreikingen komen deze vragen aan bod. Ook zijn er inspirerende praktijkvoorbeelden, waarin huisartsenspoedposten en regionale huisartsenorganisaties hun ervaringen delen.

Bekijk de online handreikingen op ineen.nl

Workshop

Vlak na de zomer kunnen InEen-leden die aan de slag gaan met verduurzaming een workshop volgen om meer kennis op te doen. Daarbij krijgen zij handvatten voor het opstellen van een plan. De workshop wordt verzorgd door een huisarts die is verbonden aan De Groene Huisarts, een kenniscentrum voor verduurzaming in de huisartsenzorg. Houd voor meer informatie ineen.nl en het InEen-ledenplatform LINK in de gaten.

De handreikingen en de workshop zijn mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van VWS in het kader van de Green Deal duurzame zorg 3.0.


Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.