15 mei 2024 Huisartsen en zorgverzekeraars maken nieuwe afspraken MTVP
Anders werken in de praktijk met de mogelijkheid meer tijd te nemen in de spreekkamer, is vanaf januari 2025 structureel verankerd in de basiszorg van huisartsen.
De huisartsenzorg staat onder druk. Tijd voor het stellen van de vraag achter de hulpvraag met een goed gesprek is er steeds minder. Ook voor het opzoeken van het netwerk in de wijk en contact maken met het sociaal domein voor een prettige doorverwijzing is weinig tijd.
In het huidige Integraal Zorg Akkoord (IZA) 2023-2026 zijn daarom afspraken gemaakt over Meer Tijd voor de Patiënt (MTVP). Bij MTVP gaat het om daadwerkelijk meer tijd in de praktijk, een lerende omgeving middels intervisie en een regionale aanpak met ondersteuning door de regionale huisartsenorganisatie (RHO). Meer tijd in het spreekuur betekent meer werkplezier en het blijven leveren van kwaliteit. MTVP kan bijdragen de huisartsenzorg toekomstbestendig te houden.
Pilots MTVP tonen aan dat door MTVP de verwijzingen naar de 2e lijn, medicatie en diagnostiek verminderd kunnen worden en de kwaliteit van zorg wordt behouden of kan verbeteren. Het is daarom ook de beweging naar passende zorg en de doelstellingen van het IZA. Ook kan ‘onnodige’ huisartsenzorg worden vermeden als er betere doorverwijzing is naar het sociaal domein, welzijnswerk in de wijk en zelfzorg verbeterd. Tegelijkertijd kan het helpen de werkdruk in de huisartsenzorg te verlagen en het werkplezier te verhogen. Bovendien geeft het meer tevredenheid bij de patiënten.
InEen heeft samen met de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) de Leidraad MTVP opgesteld. In de leidraad staan afspraken over de invoering en uitrol van MTVP. Er zijn kernelementen opgenomen als ‘anders werken , ‘samenwerken met het netwerk’ en eventueel uitbreiding van personeel. Uit ieder kernelement kan de huisarts op praktijkniveau kiezen voor een aantal voor de regio passende interventies. Dit alles samen zet de beweging in naar meer tijd voor het voeren van het goede gesprek met de patiënt. De definitieve versie van de Leidraad MTVP is op 30 januari jl. verschenen. InEen stemt regelmatig af met ZN en de LHV rond de implementatie van MTVP. Daarnaast informeert en begeleid InEen de leden onder andere door het beschikbaar stellen van informatie, vragenuren en een Q&A.
Zorgverleners hebben steeds meer aandacht voor de persoonlijke behoeften, motivatie, drijfveren en mogelijkheden van patiënten. Vanuit InEen stimuleren en ondersteunen we deze beweging van de gestandaardiseerde ketenzorg naar meer integrale en persoonsgerichte zorg.
Inspanningen om persoonsgerichte zorg een impuls te geven door leden, InEen en initiatieven zoals Zelfzorg Ondersteund, werpen nu hun vruchten af. We delen graag bestaande initiatieven, handige instrumenten en goede voorbeelden.
Door als zorgverlener en patiënt samen te beslissen over de aanpak van een aandoening zijn mensen meer tevreden over de zorg en houden zij zich beter aan afspraken. Ontdek hoe wij Samen Beslissen in de eerstelijnszorg stimuleren.
Anders werken in de praktijk met de mogelijkheid meer tijd te nemen in de spreekkamer, is vanaf januari 2025 structureel verankerd in de basiszorg van huisartsen.
In het Integraal Zorgakkoord is afgesproken dat elke regio een Mentale gezondheidsnetwerk krijgt. In de Werkwijze ontwikkeling Mentale gezondheidsnetwerken staan de functies van deze netwerken beschreven.
Op 3 april jl. presenteerde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het hoofdlijnenadvies ‘De basis op orde’, met daarin vier uitgangspunten voor toekomstgerichte eerstelijnszorg. Het RVS-advies sluit goed aan…
Meer Tijd Voor de Patiënt (MTVP) is voor huisartsen een van de belangrijkste thema’s in het Integraal Zorg Akkoord. Dit zijn de ervaringen in Noordoost-Brabant.
Corné van Asten (directeur regionale huisartsenorganisatie Huisarts en Zorg) vertelt wat essentieel of zelfs onmisbaar is voor het organiseren van goede eerstelijnszorg.
Elke huisartsenpraktijk kan voortaan meer tijd voor de patiënt bekostigd krijgen. Iedere regionale huisartsenorganisatie speelt een voorbereidende en ondersteunende rol bij de invoering hiervan.
In de InEen nieuwsbrief aandacht voor het feit dat huisartsen met meer tijd voor de patiënt ook meer werkplezier hebben, de Skillmix, Meso, praktijkopvolging en meer
Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.