Elke huisartsenpraktijk kan voortaan meer tijd voor de patiënt bekostigd krijgen. En iedere regionale huisartsenorganisatie speelt een voorbereidende en ondersteunende rol bij de invoering hiervan. Huisartsen Coöperatie Deventer en Omstreken (HCDO) en Syntein pionierden hier al mee. “Zorgverleners ervaren meer rust en er wordt minder verwezen naar de tweede lijn.”

Voor HCDO en Syntein is de leidraad Meer Tijd voor de Patiënt (MTVP) een feest der herkenning. Niet verwonderlijk: de twee regionale huisartsenorganisaties voedden de opstellers ervan met praktijkervaring.

Gesprek met meer waarde

Bij Hans Peter Jung, de eerste deelnemende huisarts, is het aantal verwijzingen naar de tweede lijn met 25 procent gedaald (lees zijn verhaal). Patiënten zijn meer tevreden, omdat ze meer een luisterend oor krijgen, en in alle deelnemende praktijken is de tevredenheid van huisartsen en medewerkers gestegen.

Plan van aanpak

In het integraal zorgakkoord (IZA) van september 2022 zijn financiën vrijgemaakt voor MTVP. Van 1 april 2023 tot 1 april 2024 heeft elke drie maanden een kwart van de praktijken de gelegenheid in te stromen. Hoe deze kans benut kan worden staat in de leidraad Meer Tijd voor de Patiënt (MTVP). De RHO kan de praktijk helpen dit plan te maken.

Nieuwsgierig naar het hele artikel? Lees het InEen Magazine


Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.