15 mei 2024 Huisartsen en zorgverzekeraars maken nieuwe afspraken MTVP
Anders werken in de praktijk met de mogelijkheid meer tijd te nemen in de spreekkamer, is vanaf januari 2025 structureel verankerd in de basiszorg van huisartsen.
Zorgverlener en patiënt hebben elkaar nodig om samen tot de beste zorg te komen. InEen stimuleert en ondersteunt daarom Samen Beslissen in de huisartsen- en eerstelijnszorg. Dit doen we door het ontwikkelen van concrete instrumenten, en door onze deelname aan de landelijke publiekscampagne.
Ondersteunen huisartsen- en eerstelijnsorganisaties
InEen geeft zorgverleners concrete tips hoe zij Samen Beslissen binnen de praktijk vorm kunnen geven. Leden van InEen kunnen hiervoor een rapport downloaden waarin zij lezen hoe digitale middelen Samen Beslissen ondersteunen. Ook is er een handreiking beschikbaar met tips en adviezen hoe Samen Beslissen op regioniveau ondersteund kan worden. Download de handreiking.
Publiekscampagne Samen Beslissen
Op 6 september 2021 is een publiekscampagne gestart om patiënten te stimuleren om vragen te stellen aan de zorgverlener en gesprekken voor te bereiden. Allemaal essentiële onderdelen om samen beslissen mogelijk te maken. InEen is een van de deelnemende partijen aan de campagne. Meer informatie lees je in de online campagnekrant of op de campagnesite Samen Beslissen.
Pilot keuzehulpen in de huisartsenpraktijk
Keuzehulpen van PATIENT+ helpen patiënt en zorgverlener om tot een goed besluit te komen. Ziekenhuizen hebben hiermee goede ervaring opgedaan. In een pilot wordt onderzocht of dit ook werkt in de huisartsenpraktijk. De huisartsenorganisaties in Delft, Gorinchem en Uden werken mee aan de pilot.
Handreiking Gezamenlijke besluitvorming
De handreiking Gezamenlijke besluitvorming beschrijft hoe je als zorgverlener samen met de patiënt persoonlijke doelen benoemt en tot afspraken komt om deze te bereiken.
Zorgverleners hebben steeds meer aandacht voor de persoonlijke behoeften, motivatie, drijfveren en mogelijkheden van patiënten. Vanuit InEen stimuleren en ondersteunen we deze beweging van de gestandaardiseerde ketenzorg naar meer integrale en persoonsgerichte zorg.
Door MTVP in de spreekkamer ontstaat de mogelijkheid het “goede gesprek” te voeren en daarmee ruimte om de juiste vragen te kunnen stellen om beter zicht te krijgen op de hulpvraag. InEen ondersteunt leden bij de implementatie van MTVP in de regio’s.
Inspanningen om persoonsgerichte zorg een impuls te geven door leden, InEen en initiatieven zoals Zelfzorg Ondersteund, werpen nu hun vruchten af. We delen graag bestaande initiatieven, handige instrumenten en goede voorbeelden.
Anders werken in de praktijk met de mogelijkheid meer tijd te nemen in de spreekkamer, is vanaf januari 2025 structureel verankerd in de basiszorg van huisartsen.
In het Integraal Zorgakkoord is afgesproken dat elke regio een Mentale gezondheidsnetwerk krijgt. In de Werkwijze ontwikkeling Mentale gezondheidsnetwerken staan de functies van deze netwerken beschreven.
Op 3 april jl. presenteerde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het hoofdlijnenadvies ‘De basis op orde’, met daarin vier uitgangspunten voor toekomstgerichte eerstelijnszorg. Het RVS-advies sluit goed aan…
Meer Tijd Voor de Patiënt (MTVP) is voor huisartsen een van de belangrijkste thema’s in het Integraal Zorg Akkoord. Dit zijn de ervaringen in Noordoost-Brabant.
Corné van Asten (directeur regionale huisartsenorganisatie Huisarts en Zorg) vertelt wat essentieel of zelfs onmisbaar is voor het organiseren van goede eerstelijnszorg.
Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.