6 februari 2025 ActiZ, Zorgthuisnl en InEen werken samen aan gegevensuitwisseling rond kwetsbare ouderen thuis
Publicatie gemeenschappelijk webdossier voor het delen van tips, adviezen, tools en ervaringen.
Mensen verwachten zorg die rekening houdt met hun eigen wensen en omstandigheden. Dat geldt zeker voor het groeiend aantal chronisch zieken en kwetsbare mensen dat een beroep doet op de huisartsenzorg. InEen levert een bijdrage aan het ontwikkelen van een passend zorgaanbod voor deze doelgroepen.
Bij de zorg voor chronisch zieken en kwetsbare mensen zijn naast de huisarts vaak ook de fysiotherapeut, diëtist, apotheker en andere eerstelijnszorgverleners betrokken. Ook het zorgdomein, verpleging en verzorging, GGZ en welzijn hebben vaak een rol. Nieuwe oplossingen zijn nodig om deze multidisciplinair rondom de patiënt te realiseren. Dat vraagt om goede samenwerkingsafspraken in de wijk en in de regio. De huisartsen- en eerstelijnsorganisaties die aangesloten zijn bij InEen spelen hierin een belangrijke rol.
InEen ondersteunt haar leden bij het organiseren van de samenwerking in wijk en regio met inhoudelijke bouwstenen die bijdragen aan een passend multidisciplinair zorgaanbod voor chronisch zieken en kwetsbare mensen. Denk daarbij aan tools die het gesprek tussen zorgverleners uit verschillende domeinen op gang brengen, maar ook aan het delen van best practices en het organiseren van pilots. Ook zet InEen zich op landelijk niveau in voor het realiseren van de benodigde (financiële) randvoorwaarden.
Kwetsbare mensen krijgen bij voorkeur zorg en ondersteuning thuis. Dit stelt eisen aan de eerstelijnszorg. Het inrichten van een persoonsgericht, proactief en samenhangend (zorg)aanbod voor kwetsbare mensen vraagt om organisatiekracht en ondersteuning van professionals, zowel regionaal als landelijk.
In 2024 is de verwachting dat één op de drie Nederlanders twee of meer chronische aandoeningen heeft. Patiënten met chronische aandoeningen ervaren meer gezondheidswinst wanneer zorgprogramma’s goed op elkaar zijn ingericht.
Netwerkzorg rondom ouderen is belangrijker dan ooit tevoren. Door de vergrijzing is er een tekort aan personeel en blijven mensen langer thuis wonen. Zorgverleners en mantelzorgers werken daardoor steeds intensiever samen. Correcte gegevensuitwisseling is daarbij erg belangrijk.
Publicatie gemeenschappelijk webdossier voor het delen van tips, adviezen, tools en ervaringen.
De inventarisatie laat zien dat leefstijl in veel regio’s op de agenda staat.
Bestuurslid Paulus Lips ondertekend namens InEen de Green Deal Duurzame Zorg ondertekend.
Geen airconditioning, maar koeling met behulp van water uit het Noord-Hollands Kanaal. Het is een van de projecten van het BovenIJ waarmee ook Huisartsenposten Amsterdam (HpA) een groen gezicht toont.
Hoe inspireer je huisartsenpraktijken om te vergroenen? Door ze te laten kennismaken met concrete initiatieven van een zorgverlener uit een andere praktijk, zo is de ervaring bij de RHOGO.
Zorgverleners hebben steeds meer aandacht voor de persoonlijke behoeften, motivatie, drijfveren en mogelijkheden van patiënten. InEen stimuleert en ondersteunt deze beweging van gestandaardiseerde ketenzorg naar meer integrale zorg.
De PREM Chronische Zorg is een compacte generieke vragenlijst om ervaringen in beeld te brengen van patiënten die deelnemen aan een zorgprogramma chronische zorg.
Wijkgerichte, geïntegreerde multidisciplinaire zorg leidt tot meer kwaliteit van zorg en meer service aan patiënten.
Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.