In het derde nummer van het InEen magazine waarschuwt Jeroen van den Oever, bestuurder ActiZ, dat we nog maar aan het begin staan van een snel escalerend zorgvraagstuk en dat marktwerking niet past in een tijd van schaarste. “Om de toegang tot de zorg te waarborgen, moeten we enerzijds slimmer omgaan met de bestaande capaciteit en anderzijds voorkomen dat mensen onnodig zorg gebruiken. Dit zijn twee enorme uitdagingen die we alleen in gezamenlijkheid en domeinoverstijgend kunnen aangaan.”

Deze uitgave bevat ook een artikel waarin Youri Poelemeijer, huisarts in opleiding en voorzitter van de Lovah, en huisarts Monique Hartings van Stroomz voorstellen doen om het beroep van huisarts aantrekkelijk te houden voor de jongere generatie. Uit recent onderzoek van de Lovah blijkt dat 85% van de jonge huisartsen streven naar praktijkhouderschap. Ook werken in loondienst is een optie. “Jonge huisartsen willen het liefst patiëntenzorg leveren zonder alle obstakels.” Die moet je dus wegnemen, stelt Poelemeijer.

Betere samenwerking tussen huisartsen, GGZ en sociaal domein – het IZA spreekt van mentale gezondheidscentra – is een van de doelen van het IZA. In het magazine aandacht voor de regionale overlegtafel waarmee Mediis (regio Midden-Holland) is gestart. Tjarda Scheltens, huisarts en directeur van Mediis benadrukt “dat het kennen van elkaars gezicht leidt tot betere samenwerking.” Regio Zuid-Limburg ontwerpt het concept van mentale gezondheidscentra op eigen wijze. Ze werken gezamenlijk aan een nieuwe patiëntreis voor patiënten op de GGZ-wachtlijst die druk uitoefenen op de huisartsenzorg.

Lees InEen Magazine editie 3 online >

Alle edities en meer

Bekijk op ineen.nl alle edities van het InEen Magazine en lees meer over de mogelijkheid om te adverteren, de verschijningsdata en het aanvragen van een abonnement.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.