Betrek naast praktijkhoudend huisartsen ook huisartsen in loondienst en waarnemend huisartsen bij de regionale huisartsen- of eerstelijnsorganisatie. Dat is de boodschap die LHV, NHG en InEen (huisarts)bestuurders van regio-organisaties meegeven met de nieuwe Handreiking voor het vergroten van de betrokkenheid van alle huisartsen bij de regio-organisatie. Zij zijn voorstander van een volwaardig lidmaatschap en stemrecht voor alle huisartsen in de regio. De handreiking past in de ontwikkeling van Hechte Huisartsenzorg.

Het is belangrijk dat elke huisarts in elke regio kan terugvallen op een sterke regionale huisartsen- en/of eerstelijnsorganisatie voor ondersteuning, ontzorging, belangenbehartiging en informatie, aldus LHV, NHG en InEen. Met de handreiking willen zij dit stimuleren.

Suggesties en praktijkvoorbeelden

De handreiking geeft een overzicht van mogelijkheden om niet-praktijkhoudend huisartsen bij de regionale huisartsen- of eerstelijnsorganisatie te betrekken. Een suggestie is bijvoorbeeld het bewust betrekken van niet-praktijkhoudend huisartsen bij commissies of besturen en hen uitnodigen voor vergaderingen. Ook regionale afspraken over de mate van verbondenheid van niet-praktijkhoudend huisartsen bij de huisartsenorganisatie komen aan bod. Denk aan afspraken over de ANW-diensten.

Er is gebruikgemaakt van de ervaringen van diverse regio’s. Laat je inspireren door de praktijkvoorbeelden van regio’s die zijn uitgewerkt bij de handreiking.

Aan de slag

LHV, NHG en InEen nodigen huisartsen en regionale huisartsenorganisaties uit om met de aanbevelingen uit de handreiking aan de slag te gaan en deze te bespreken in regionale overleggen.

Meer informatie over Hechte Huisartsenzorg >

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.