De ondertekenaars van het Integraal Zorgakkoord (IZA) roepen de onderhandelende politieke partijen op om de uitvoering van het IZA te blijven ondersteunen. Dat schrijven de zorgkoepels in een brief aan informateur Ronald Plasterk. InEen sloot in september 2022 met tal van zorgorganisaties en VWS een historisch akkoord waarin plannen zijn gemaakt om de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Ook onder een nieuw kabinet is dit een onverminderd grote uitdaging. De IZA-ondertekenaars blijven samen achter dit akkoord staan. 

In de brief schrijven de partijen dat het IZA laat zien wat de waarde is van samenwerking. De partijen moeten samen zorgen voor de noodzakelijke transformaties in de zorg. Voorbeelden hiervan zijn: minder medicaliseren en meer focus op gezondheid, meer mogelijkheden voor domeinoverstijgende samenwerking en aandacht voor het bieden van de juiste zorg op de juiste plek. Daarnaast zetten de IZA-partijen in op meer preventie, het verhogen van het aanbod van digitale zorg, betere gegevensuitwisseling, meer aandacht voor duurzaamheid, en implementatie van de noodzakelijke aanpassingen van wet- en regelgeving om dit te realiseren.  

InEen-directeur Anoeska Mosterdijk: “De domeinoverstijgende afspraken uit het IZA zijn essentieel om de samenwerking rond de patiënt in de wijk duurzaam in te richten. En ook om op regionaal niveau afspraken te maken tussen huisartsenzorg, ziekenhuizen, ambulancezorg, VVT-instellingen, GGZ en het sociaal domein zodat burgers 24/7 kunnen rekenen op passende zorg, nu en in de toekomst.”  

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.