29 oktober 2024 Zorgorganisaties bundelen krachten in CumuluZ Coalitie voor betere gegevensuitwisseling
InEen, LHV, NHG, ActiZ en de Nederlandse GGZ sluiten zich aan bij de CumuluZ Coalitie.
In het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn afspraken gemaakt over het verbeteren van gegevensuitwisseling en het bevorderen van hybride zorg. InEen is nauw betrokken bij het realiseren van deze afspraken. We trekken hierin op met de landelijke huisartsenorganisaties LHV en NHG en andere betrokken koepels.
De belangrijkste afspraken zijn:
Over gegevensuitwisseling zijn nadere afspraken gemaakt in het Uitvoeringsakkoord Gegevensuitwisseling (2024). Dit wordt door InEen, LHV en NHG uitgewerkt in het sectorplan huisartsenzorg.
InEen participeert actief in landelijke overleggen over de doorontwikkeling van het gezondheidsinformatiestelsel, zoals het Digitaal Transitie Orgaan, Informatieberaad Zorg en Digizo.nu. In die overleggen zetten we ons onder meer in voor het verbeteren van de gegevensuitwisseling voor de zorg en ondersteuning van kwetsbare ouderen thuis. Het realiseren van gegevensuitwisseling over domeingrenzen heen is essentieel voor de samenwerking tussen professionals in de wijk die beschreven is in de Visie eerstelijnszorg 2030.
Parallel aan de IZA-afspraken heeft het ministerie van VWS een Nationale Visie op het gezondheidsinformatiestelsel uitgebracht (2023). Deze visie zet de koers richting 2035 uit. Centraal daarbij staat zorgbrede databeschikbaarheid. De IZA-afspraken ondersteunen het eerste plateau van de Nationale Visie, ‘interoperabiliteit georganiseerd’ (2023 -2026). Voor het tweede plateau ‘netwerk georganiseerd’ (2027-2030) wordt de nieuwe verordening European Health Data Space (EHDS) richtinggevend. Het Europees Parlement is eind april 2024 akkoord gegaan met deze verordening, die dwingende regels stelt voor primair en secundair gebruik van gezondheidsgegevens.
De consequenties van de EHDS zijn ingrijpend. Daarom brengt InEen, samen met NHG en LHV, de gevolgen in kaart en werken we samen met het Ministerie van VWS aan praktische oplossingen in het belang van de aangesloten huisartsen- en eerstelijnsorganisaties.
Informatiebeleid beweegt zich op verschillende niveaus tussen zorg en organisatie en tussen beleid en techniek. Uitgangspunt is dat techniek de zorg en de organisatie ondersteunt.
Het zorginformatiesysteem (XIS) is de ruggengraat van een zorgorganisatie. In deze systemen leggen de zorgverleners logistieke en medische gegevens vast.
InEen, LHV, NHG, ActiZ en de Nederlandse GGZ sluiten zich aan bij de CumuluZ Coalitie.
De wachttijd voor niet-spoedeisende telefoontjes naar de huisartsenspoedpost is met 20% gedaald ten opzichte van 2022. Ook het aantal contacten is minder hoog en terug op het niveau van 2021.
Binnen diverse zorgprogramma’s is nog best veel ruimte voor verbetering van de kwaliteit van zorg.
De gezondheidsverschillen zijn groot in de regio Rijnmond. Hoe komt dat en wat kunnen huisartsen hieraan doen? Gezondheid in Zicht Datacoalitie Rijnmond wil hier meer zicht op te krijgen.
Uit de Benchmark Transparante Ketenzorg van InEen blijkt bij sommige zorgprogramma’s dat de praktijkvariatie opvallend groot is. Zorggroep ZIO en Arts en Zorg lichten toe hoe zij deze variatie beperken.
Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.