Zorggroepen Arts en Zorg en ZIO over de Benchmark Transparante Ketenzorg

Uit de Benchmark Transparante Ketenzorg die InEen jaarlijks houdt, blijkt bij sommige zorgprogramma’s dat de praktijkvariatie opvallend groot is. Twee ‘best practices’ – zorggroep ZIO en Arts en Zorg – lichten toe hoe zij deze variatie beperkt weten te houden.

Leni Hager is programmamanager eerste en tweede lijn bij ZIO Eerstelijnszorg, een zorggroep met 53 praktijken in de regio Maastricht-Heuvelland. Vanaf 2009 is ZIO gestart met een intensief kwaliteitstraject. ZIO wil huisartsen en praktijkondersteuners bewust maken van wat wel en niet goed in gaat in de ketenzorg. Het MEDIX-informatiesysteem van ZIO, waarin alle indicatoren kunnen worden geregistreerd helpt daarbij.

Tip van ZIO: Een persoonlijke benadering helpt als er veel praktijkvariatie is. Wat in de ene praktijk werkt, werkt in de andere niet. Stimuleer als zorggroep dat praktijken van elkaar te leren.

Arts en Zorg heeft 22 praktijken boven de grote rivieren, waarbij bijzonder is dat veel medewerkers in vaste dienst zijn. Bij Arts en Zorg wijzen directeur Annemarije Oosterwaal en zorgmanager Ine Voois bij het succes van de COPD-ketenzorg op hun investering in teamgeest en gestroomlijnde zorgprotocollen.

Tip van Arts en Zorg: Begin met verbinding, vertrouwen en goede ondersteuningsplannen voor de praktijken.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.