15 juni 2020 “De crisis heeft de samenwerking versterkt”
De avond dat de eerste patiënt in de regio in het nieuws was, kwam het Amsterdamse HAROP-crisisteam bij elkaar.
Hoe organiseer je lokaal en in de wijk de samenwerking tussen huisartsen(-organisaties), andere zorgaanbieders en gemeenten? En hoe leg je de verbinding tussen de wijk en de regio? Deze vragen staan centraal in de nieuwe Handreiking voor structurele samenwerking in de wijk van LHV, NHG en InEen. De handreiking sluit aan op de Bouwstenen voor structurele samenwerking in de regio, die begin dit jaar gepubliceerd zijn op hechtehuisartsenzorg.nl.
Bestuurders, huisartsen en andere betrokkenen ondersteunen bij het organiseren van huisartsenzorg en de samenwerking met andere zorgaanbieders en gemeente op lokaal en wijkniveau. Dat is het hoofddoel van de nieuwe handreiking. Daarnaast biedt deze een handvat voor gesprekken met zorgverzekeraars. De investeringen in structurele samenwerking op wijkniveau blijven achter, constateren LHV, NHG en InEen. Door een goede omschrijving aan te reiken van ondersteunende activiteiten voor zorgaanbieders op lokaal of wijkniveau, willen wij hier een impuls aan geven.
Regionale huisartsen- en eerstelijnsorganisaties, gezondheidscentra, maar ook wijknetwerken of andere lokale samenwerkingsverbanden kunnen met deze ondersteunende activiteiten aan de slag. Belangrijk daarbij is dat de ondersteuningsbehoefte van de zorgverleners in de wijk leidend is. Maar ook dat er eerst afspraken over inhoudelijke onderwerpen moeten zijn voordat een wijkstructuur kan worden ingericht, en dat de activiteiten een schakel moeten vormen tussen het beleid van de praktijken en dat van de regionale huisartsen- of eerstelijnsorganisatie.
In de handreiking worden activiteiten aangereikt binnen drie thema’s:
Download de Handreiking voor structurele samenwerking in de wijk op hechtehuisartsenzorg.nl voor een overzicht van alle activiteiten.
LHV, NHG en InEen hopen dat dit stuk bijdraagt aan het voeren van het goede gesprek in wijk en regio en dat de voorgestelde activiteiten helpen in gesprekken met de zorgverzekeraar over de contractering 2021.
De avond dat de eerste patiënt in de regio in het nieuws was, kwam het Amsterdamse HAROP-crisisteam bij elkaar.
Na het succes Krachtige Basiszorg in Utrecht Overvecht, gaan andere grote steden aan de slag met de huisartsenzorg in achterstandswijken.
Vanaf 2019 zijn de nieuwe beleidsregels voor de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) van kracht.