Hoe organiseer je lokaal en in de wijk de samenwerking tussen huisartsen(-organisaties), andere zorgaanbieders en gemeenten? En hoe leg je de verbinding tussen de wijk en de regio? Deze vragen staan centraal in de nieuwe Handreiking voor structurele samenwerking in de wijk van LHV, NHG en InEen. De handreiking sluit aan op de Bouwstenen voor structurele samenwerking in de regio, die  begin dit jaar gepubliceerd zijn op hechtehuisartsenzorg.nl.

Bestuurders, huisartsen en andere betrokkenen ondersteunen bij het organiseren van huisartsenzorg en de samenwerking met andere zorgaanbieders en gemeente op lokaal en wijkniveau. Dat is het hoofddoel van de nieuwe handreiking. Daarnaast biedt deze een handvat voor gesprekken met zorgverzekeraars. De investeringen in structurele samenwerking op wijkniveau blijven achter, constateren LHV, NHG en InEen. Door een goede omschrijving aan te reiken van ondersteunende activiteiten voor zorgaanbieders op lokaal of wijkniveau, willen wij hier een impuls aan geven.

Behoefte zorgverleners leidend

Regionale huisartsen- en eerstelijnsorganisaties, gezondheidscentra, maar ook wijknetwerken of andere lokale samenwerkingsverbanden kunnen met deze ondersteunende activiteiten aan de slag. Belangrijk daarbij is dat de ondersteuningsbehoefte van de zorgverleners in de wijk leidend is. Maar ook  dat er eerst afspraken over inhoudelijke onderwerpen moeten zijn voordat een wijkstructuur kan worden ingericht, en dat de activiteiten een schakel moeten vormen tussen het beleid van de praktijken en dat van de regionale huisartsen- of eerstelijnsorganisatie.

Drie thema’s

In de handreiking worden activiteiten aangereikt binnen drie thema’s:

  1. Het opstellen van een wijkplan op basis van een analyse van de specifieke zorgvragen en het zorgaanbod in de wijk
  2. Het maken en uitvoeren van samenwerkingsafspraken
  3. Het vormgeven en ondersteunen van het zorgaanbod, preventie en kwaliteitsbeleid.

Download de Handreiking voor structurele samenwerking in de wijk op hechtehuisartsenzorg.nl voor een overzicht van alle activiteiten.

LHV, NHG en InEen hopen dat dit stuk bijdraagt aan het voeren van het goede gesprek in wijk en regio en dat de voorgestelde activiteiten helpen in gesprekken met de zorgverzekeraar over de contractering 2021.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.