Zorgverzekeraars gaan zorgaanbieders die niet direct betrokken zijn bij de zorg aan coronapatiënten financieel helpen als zij inkomsten mislopen tijdens de coronacrisis. Er komt voor deze groep zorgaanbieders een continuïteitsbijdrage-regeling. Deze staat open voor alle zorgaanbieders (met of zonder zorgcontract) die zorg verlenen die op dit moment valt onder de basisverzekering of de aanvullende zorgverzekering (voorwaarden 2020) en die voldoen aan de nog uit te werken voorwaarden.

Inzet van zorgverzekeraars is dat hun verzekerden zowel tijdens als na afloop van de coronacrisis een beroep kunnen blijven doen op de zorg, waarvoor zij verzekerd zijn. Bepaalde groepen zorgaanbieders die nu al in acute financiële problemen dreigen te komen, kunnen een vooruitbetaling aanvragen. Deze vooruitbetaling geldt voor: eerstelijns laboratoria, mondzorg, kraamzorg, fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, wijkverpleging, zittend ziekenvervoer en zelfstandige behandelcentra in de medisch-specialistische zorg.

Er zijn veel vragen over de uitwerking. De KNGF heeft inmiddels een brief van ZN ontvangen. Ook de NVD heeft nog vragen. Bij InEen en zorggroepen komen ook vragen binnen over de inkomensderving van onderaannemers in bijvoorbeeld de ketenzorg. InEen adviseert leden om onderaannemers te verwijzen naar bovenstaande regelingen waar het terugval in productie betreft.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.