In het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn afspraken gemaakt over het verbeteren van gegevensuitwisseling en het bevorderen van hybride zorg. InEen is nauw betrokken bij het realiseren van deze afspraken. We trekken hierin op met de landelijke huisartsenorganisaties LHV en NHG en andere betrokken koepels.

De belangrijkste afspraken zijn:

  • Bevorderen van elektronische gegevensuitwisseling, onder meer door standaardisatie en het gebruik van generieke functies. Daarbij krijgt gegevensuitwisseling in de acute zorgketen specifiek aandacht, met name de opt-out voor de acute zorg en zorgcoördinatie.
  • Bevorderen van informatiebeveiliging (NEN7510, NIS2, Z-Cert).
  • Toegang voor patiënten tot gegevens via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).
  • Transformatie naar meer digitale en hybride zorg: ‘digitaal als het kan’.
  • Soepeler verantwoord secundair gebruik van gegevens, bijvoorbeeld voor kwaliteit en onderzoek.

Over gegevensuitwisseling zijn nadere afspraken gemaakt in het Uitvoeringsakkoord Gegevensuitwisseling (2024). Dit wordt door InEen, LHV en NHG uitgewerkt in het sectorplan huisartsenzorg.

InEen participeert actief in landelijke overleggen over de doorontwikkeling van het gezondheidsinformatiestelsel, zoals het Digitaal Transitie Orgaan, Informatieberaad Zorg en Digizo.nu. In die overleggen zetten we ons onder meer in voor het verbeteren van de gegevensuitwisseling voor de zorg en ondersteuning van kwetsbare ouderen thuis. Het realiseren van gegevensuitwisseling over domeingrenzen heen  is essentieel voor de samenwerking tussen professionals in de wijk die beschreven is in de Visie eerstelijnszorg 2030.

Europees en landelijk beleid gegevensuitwisseling

Parallel aan de IZA-afspraken heeft het ministerie van VWS een Nationale Visie op het gezondheidsinformatiestelsel uitgebracht (2023). Deze visie zet de koers richting 2035 uit. Centraal daarbij staat zorgbrede databeschikbaarheid. De IZA-afspraken ondersteunen het eerste plateau van de Nationale Visie, ‘interoperabiliteit georganiseerd’ (2023 -2026). Voor het tweede plateau ‘netwerk georganiseerd’ (2027-2030) wordt de nieuwe verordening European Health Data Space (EHDS) richtinggevend. Het Europees Parlement is eind april 2024 akkoord gegaan met deze verordening, die dwingende regels stelt voor primair en secundair gebruik van gezondheidsgegevens.

De consequenties van de EHDS zijn ingrijpend. Daarom brengt InEen, samen met NHG en LHV, de gevolgen in kaart en werken we samen met het Ministerie van VWS aan praktische oplossingen in het belang van de aangesloten huisartsen- en eerstelijnsorganisaties.

Nieuws

Uit de praktijk

Feiten & cijfers

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.