13 september 2024 Minister Agema ontvangt 32.498 handtekeningen voor behoud basishuisartsenzorg
Een duidelijk signaal dat de bekostiging van de huisartsenzorg anders moet.
Het is natuurlijk niet toevallig dat juist deze organisaties dit voor elkaar hebben gekregen. Zij zijn allebei stevige partners in hun (grotendeels plattelands)regio, met een samenhangende infrastructuur voor de huisartsenzorg. “De mandatering en vertegenwoordiging van de huisartsen hebben we heel goed op orde”, melden HZD directeur bedrijfsvoering Stefan Meinema en HZD medisch directeur Ron Wissink. “Bij de algemene ledenvergadering van de huisartsen heeft Zilveren Kruis haar plannen gepresenteerd voor een regionale aanpak. Tijdens deze vergadering hebben de huisartsen hun vertrouwen uitgesproken in HZD als regio-organisatie om daaraan invulling te geven. Daarna hebben we het regioplan opgesteld.”
Visie Zilveren Kruis
“Het regioplan opstellen betekende vooral beschrijven wie we zijn en wat we doen. Daarin laten we de samenhang zien tussen praktijk, wijk en regio”, vertelt Roland Ekkelenkamp, directeur Medicamus. “Dat past naadloos in de visie van Zilveren Kruis. We waren al voorgesorteerd op de nieuwe financiering, doordat we hebben kunnen oefenen met een – zij het beperkt – regiobudget. Daarvan hebben we de helft besteed aan regionale projecten en de andere helft aan hagro-projecten.”
Beide organisaties zijn blij met het meerjarig contract. Ekkelenkamp: “Ik was al jaren in gesprek met Zilveren Kruis over het feit dat de financiering niet paste bij onze werkwijze. De betaaltitels sloten niet aan. In januari hebben we Zilveren Kruis al benaderd dat we dit graag wilden, juist vanwege onze sterke samenwerking op regioniveau in gezondveluwe.nl. We hadden het regioplan als het ware al op de plank liggen.”
HZD heeft meer tijd nodig gehad in de voorbereiding. “Van idee naar beleid naar overeenkomst komt niet zomaar tot stand”, stelt Meinema vast. “We hebben stapje voor stapje invulling gegeven aan de plannen, samen onze huisartsen. Ons uitgangspunt is dat het huisartsenvak voorop staat en dat we onze huisartsen zo goed mogelijk willen faciliteren in het complexe zorglandschap.”
Ruimte voor flexibiliteit
De meerjarenafspraken bieden meer ruimte voor flexibiliteit. “Er is er minder sprake van een keurslijf en het geeft meer mogelijkheden om nieuwe dingen betaald te krijgen. Je kunt zelf meer sturen”, vat Ekkelenkamp samen. Meinema valt hem bij: “Een driejarig contract geeft ruimte om complexe plannen in die periode tot stand te brengen en te bestendigen. Binnen een jaar lukt dat meestal niet.” HZD heeft met Zilveren Kruis de afspraak om twee tot drie keer per jaar te evalueren. “Het regioplan vormt de basis, maar per kwartaal kunnen we aanpassingen doen.”
Auteur: Gerda van Beek
Lees het hele artikel uit De Eerstelijns – 21 februari 2019
Een duidelijk signaal dat de bekostiging van de huisartsenzorg anders moet.
Op 22 mei aanstaande vindt in de Tweede Kamer het commissiedebat eerstelijnszorg plaats. Voor dit overleg vragen de samenwerkende huisartsenorganisaties aandacht voor het borgen van continue en toegankelijke huisartsenzorg.
De ondertekenaars van het Integraal Zorgakkoord (IZA) roepen de onderhandelende politieke partijen op om de uitvoering van het IZA te blijven ondersteunen.
Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.