“DAT VIND IK ZELFZORG IN DE ULTIEME VORM”

In het Gezondheidscentrum in Maarssen zijn de zorgverleners sinds een paar maanden overgestapt op het Nieuwe Zorgwerken. Dat betekent niet alleen dat het consult op een andere manier wordt ingestoken, met zorg op maat, maar ook dat patiënten digitaal een consult kunnen doen, zelf gegevens bij kunnen houden (met de Ziektelastmeter van Curavista) en eigen regie hebben op wie er meekijkt in het dossier. Dat zorgt voor meer betrokkenheid van de patiënt bij hun ziekte en behandeling en komt hun gezondheid ten goede.

Praktijkondersteuner Monique Bakker, diëtiste Danita van der Linden, fysiotherapeut Rudi Jansen en COPD-patiënte Linda Hauwert vertellen over hun ervaringen. Linda Hauwert is bijna 60 jaar en heeft COPD. “Daar moet je mee leren leven en dat moet je accepteren, en soms is dat moeilijk. Beter word ik niet, maar ik kan het wel aangenamer voor mezelf maken.”

 “Uiteindelijk wil je natuurlijk de cliënt alleen maar helpen en zorgen dat de ziektelast zo min mogelijk. Het dossier is echt van de patiënt, die maakt een keus hoe hij of zij daarmee om moet gaan”, zegt Monique Bakker. Als praktijkondersteuner begeleidt ze patiënten met een chronische aandoening, waaronder Linda.

Praktijkondersteuner Monique Bakker, diëtiste Danita van der Linden, fysiotherapeut Rudi Jansen en COPD-patiënte Linda Hauwert vertellen over hun ervaringen.

Alle relevante gegevens bij de hand

“Het nieuwe Zorgwerken betekent voor mij veel efficiënter werken”, zegt Danita van der Linde, diëtiste in het Gezondheidscentrum Maarssenbroek. “Het gesprek is eigenlijk meteen anders, omdat je meteen eigenlijk met het behandelplan kan beginnen, omdat het ijs gebroken is en je alle relevante gegevens hebt.”

Fysiotherapeut Rudi Jansen begeleidt Linda met haar wekelijkse oefeningen, en bepaalt aan de hand van de informatie die hij online kan inzien hoe zwaar haar training wordt. “Linda heeft door Curavista een tool gekregen waarmee ze haar zelfzorg veel meer kan managen. Ik zie dat de controle over haar ziekte, het gevoel van controle over haar ziekte, veel groter is geworden.”

Vooruitgang

Linda is blij met de vooruitgang die ze boekt, ondanks een chronische aandoening. “Ik zie mezelf gewoon vooruit gaan. Ik loop inmiddels helemaal om het huis heen. Dat kon ik eerst niet, en inmiddels kan ik nu 500 meter lopen en wordt dat steeds meer.”

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.