Over vijf jaar maakt de (eerstelijns)zorg veel meer gebruik van digitale hulpmiddelen ter ondersteuning van zorg- en bedrijfsprocessen en patiënten. Adequate gegevensuitwisseling is daarbij een belangrijke randvoorwaarde. Dat realiseren is meer een veranderkundige, dan een technische uitdaging. Het gaat voor een belangrijk deel over anders (samen)werken. Als eerstelijnszorg willen we zelf sturing kunnen geven aan die verandering, maar we kunnen het niet alleen. Daar hebben we andere partijen in het zorgveld bij nodig. We vroegen bestuurders van de Patiëntenfederatie Nederland, LHV, CZ, NVZ, Actiz en de gemeente Utrecht hoe zij meer digitale (eerstelijns)zorg zien in 2025 , hoe zij InEen en InEen-leden kunnen helpen om daar te komen en voor welke valkuil zij willen waarschuwen.

Maarten van Rixtel, bestuurder Sensire en voorzitter commissie Informatisering en digitalisering Actiz
Digitalisering maakt het mogelijk om de dialoog te voeren over wat de bijdrage van de huisartsenzorg is aan de vraagstukken van de toekomst, en wat die van de wijkverpleging. We kunnen op een nieuwe manier een as vormen die kwetsbare ouderen en chronisch zieken in de toekomst echt gaan helpen, aldus van Maarten van Rixtel. 

Maarten van Rixtel

Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie Nederland
Als het aan Dianda Veldman ligt zijn alle huisartsenpraktijken in 2025 hybride. Dat wil zeggen: fysiek, telefonisch en online toegankelijk. Dat gaat verder dan beeldbellen. Als je het aantrekkelijk maakt voor patiënten, dan gaan ze online oplossingen gebruiken en heb je meer tijd voor patiënten die wel gezien moeten worden.

Dianda Veldman

Joep de Groot, voorzitter raad van bestuur CZl
Voor zorggroepen en chronische zorg geldt dat een redesign van het proces nodig is en Joep de Groot hoopt dat zorggroepen dit gaan oppakken. Verbouwen met de ‘winkel open’ vraagt wat van een organisatie en daar hoort ook ondersteuning bij: ruimte in techniek, geld en mensen om te helpen met verbouwen. Dat mag je ook van verzekeraars verwachten, dat ze helpen met verbouwen. 

Joep de Groot

Eelco Eerenberg, wethouder Utrecht en vicevoorzitter commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs VNG
Het mooie van digitalisering is dat het kan helpen complexe zaken makkelijker te maken, maar ook betere samenwerking kan faciliteren tussen de medische zorg en alles wat gemeentes organiseren rondom het sociaal domein. Ouderen bijvoorbeeld, wonen steeds langer thuis en digitalisering kan helpen om dat op een goede manier te doen. Utrecht heeft daar ervaring mee. 

Eelco Eerenberg

Carin Littooij, huisarts en bestuurslid LHV
Er gaat op het gebied van digitalisering veel goed, maar er kan ook veel beter, aldus Carin Littooij. De coronaperiode heeft laten zien dat het digitale consult en beeldbellen een extra functie kan vervullen in de praktijk. Het uitgangspunt voor digitalisering moet zijn het versterken van de relatie tussen zorgverlener en patiënt en het borgen van de zorg voor de toekomst.

Carin Littooij

Anita Arts, bestuursvoorzitter Flevoziekenhuis en bestuurslid NVZ
In 2025 is beeldbellen wat Anita Arts betreft onderdeel van de dagelijkse praktijk van huisartsen en medisch specialisten. Ze hoopt dat we de kloof tussen eerste en tweede lijn kunnen vergeten en op basis van een gedeelde visie samenwerken om de beste zorg te leveren aan onze patiënten. Voor die patiënten wil ze de digitale (toegang tot de) zorg net zo makkelijk maken als digitaal bankieren.

Anita Arts

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.