De nieuwe Serious Game Juiste Zorg op de Juiste Plek is een leerzaam rollenspel voor samenwerkingspartners in de regio of managementteams. Het helpt om te ervaren en te oefenen hoe je de samenwerking met VVT-organisaties, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en gemeenten in de regio een boost kunt geven, welke uitdagingen er zijn en hoe je die gezamenlijk kunt overbruggen.

De Serious Game laat partijen op basis van een herkenbare samenwerkingssituatie ervaren wat er gebeurt in de samenwerking in de regio. Deelnemers gaan vanuit een ander perspectief met elkaar in gesprek, door in de huid van een ander te kruipen. Zo worden dynamieken en patronen blootgelegd die in de dagelijkse praktijk van regionale samenwerking ervaren worden, zoals de verschillende belangen van samenwerkingspartners. Het spel biedt inzicht in elkaars drijfveren en het ontstaan van patronen die de samenwerking niet of juist wel ten goede komen. De game draagt zo bij aan wederzijds begrip. 

Hoe het werkt

Er zijn twee varianten van de Serious Game JZOJP: een versie die ontwikkeld is voor bestuurders en mensen in een soortgelijke positie. De andere versie is gericht op managers en overeenkomstige functies. Beide varianten kunnen zowel fysiek als digitaal worden gespeeld. Om het spel in goede banen te leiden, is een spelbegeleider nodig. Een speciaal ontwikkelde handleiding helpt de spelbegeleider op weg.

Het spel wordt gespeeld door zes tot tien deelnemers. Zij vormen een werkgroep JZOJP in een fictieve regio en zijn managers of bestuurders van de samenwerkende organisaties in de regio. Iedere deelnemer krijgt een rol toebedeeld, bijvoorbeeld de bestuurder van een VVT-organisatie, de regionale huisartsenorganisatie of de wethouder Sociaal Domein. Bij voorkeur kiest de deelnemer een andere rol dan hij of zij in het dagelijks leven heeft, om zo in de huid van een ander te kruipen. Het spel wordt gespeeld in een aantal rondes, waarbij de groep iedere ronde een nieuwe opdracht krijgt. Gaandeweg ontstaat meer begrip voor de belangen en dilemma’s van andere partijen in de regio.

De Serious Game is zowel inzetbaar in regio’s waar de samenwerking rondom JZOJP nog moet opstarten, als in regio’s waar al wordt samengewerkt.

Wil je in jouw regio of organisatie de Serious Game JZOJP spelen?

Download de gratis toolkit

Ben je InEen-lid en heb je het spel gespeeld?
Deel dan je ervaring op het ledenplatform LINK.


De Serious Game JZOJP wordt aangeboden door de betrokken partijen uit het Hoofdlijnenakkoord Wijkverpleging (ActiZ, Patiëntenfederatie Nederland, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), V&VN, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Zorgverzekeraars Nederland en Zorgthuisnl) en de Nederlandse Zorgautoriteit, InEen en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.