13 september 2024 Minister Agema ontvangt 32.498 handtekeningen voor behoud basishuisartsenzorg
Een duidelijk signaal dat de bekostiging van de huisartsenzorg anders moet.
Leo Kliphuis, voorzitter van de Raad van Bestuur van huisartsenorganisatie Cohesie (Noord-Limburg), start op 1 januari als bestuurslid van InEen. Hij ziet veel kansen voor een sterkere basiszorg in de eerste lijn. “Onze kracht ligt in het uitvoeren van impactvolle transformaties. De tijd van 150 bloemen laten bloeien is voorbij.”
Kliphuis krijgt in het InEen-bestuur de portefeuille Bekostiging en volgt daarmee André Louwen op. Al ruim dertig jaar is hij actief in de zorgsector, waarvan een groot deel in eerstelijnsorganisaties. “Een sterkere basiszorg in de eerste lijn is altijd mijn drijfveer geweest. Met de toenemende zorgvraag en groeiende personeelskrapte is die motivatie alleen maar groter geworden. Er wordt gesproken over een dreigend zorginfarct, maar in veel regio’s zitten we er al middenin.”
Het Integraal Zorgakkoord (IZA) zal een belangrijk stempel drukken op het werk van InEen en leden van InEen. “Het IZA is het beste wat we op dit moment vanuit de politiek kunnen krijgen, dus laten we nu stappen maken.” Kliphuis wil vooral proberen de harten van individuele huisartsen te veroveren. Op dit moment is 51 procent praktijkhoudend en 49 procent niet, constateert hij. “Het huidige model is niet meer dominant. Willen we aantrekkelijk blijven voor nieuwe professionals in de eerste lijn, dan moet je daar iets mee. Hoe kunnen we dat het beste aanpakken? Vanuit mijn portefeuille Bekostiging wil ik me daar hard voor maken.”
Een van de kansen is het Actieplan tegen verlaging van de werkdruk rondom avond-, nacht- en weekendzorg (ANW), stelt hij. “De kracht is dat huisartsenspoedposten en huisartsen zélf bedacht hebben hoe praktijkhouders en niet-praktijkhouders hun fare share kunnen doen, tegen een redelijk tarief. Er is een wereld te winnen als we ons richten op échte spoedzorg, meer gebruikmaken van taakherschikking en van verregaande samenwerking met de SEH/RAV’s, de spoedeisende hulp en ambulancezorg.”
In zijn eigen regio start op 1 januari een nieuwe systematiek voor de ANW-zorg, gebaseerd op het actieplan. “Wij zetten de techniek van ‘vrij roosteren’ in, waarmee huisartsen meer controle voelen over hun diensten.” Kliphuis benadrukt dat dit mogelijk is omdat in Noord-Limburg veel executiekracht is en een goede chemie tussen alle partijen. “Als dat er niet is, zal het veel vragen van InEen-leden.”
“Impactvolle transformaties regionaal uitrollen“
Ook de invoering van Meer Tijd Voor de Patiënt (MTVP) – eveneens onderdeel van het IZA – gaat niet vanzelf. “Met alleen transformatiegeld overmaken, ben je er als regionale huisartsenorganisatie niet. Het vergt behoorlijk veel van praktijken.” Cohesie heeft in vijf praktijken ervaring opgedaan met MTVP. “We zien blije dokters, assistenten en praktijkondersteuners. Maar het heeft ons ook geleerd dat we onze beste projectleiders en ondersteuners naar de huisarts moeten sturen. En dan zijn de eerste praktijken nog de makkelijkste, want die willen wel.” Goede begeleiding is cruciaal en Kliphuis ziet hierin een belangrijke taak voor (leden van) InEen. “Collega’s met ervaring op dit gebied kunnen anderen helpen.”
Wat de nieuwe InEen-bestuurder meermaals benadrukt, is de noodzaak van daadkracht. Er is geen tijd meer voor uitvoerige plannenmakerij. Eerstelijnsbestuurders dienen hun focus te leggen op implementatie en uitvoering. “Er zullen in InEen-verband met name sessies nodig zijn over wat al werkt. Welke bewezen impactvolle transformaties kun je regionaal uitrollen en hoe kunnen we van elkaar leren? Ongetwijfeld zijn er robuuste methoden die overal passen, want voor elke regio geldt: arbeidsmarktproblematiek, heel veel kwetsbare ouderen en ICT-uitdagingen. De tijd van 150 bloemen laten bloeien is voorbij.”
Kliphuis stelt dat bestuurders een vernieuwing eerst goed moeten snappen en dan – binnen de eigen context – kunnen bepalen hoe die in de eigen regio past. “Vervolgens de achterban meenemen en daadwerkelijk implementeren.” Het vertrouwen van huisartsen winnen, is essentieel. “Bijvoorbeeld rondom de financiering van MTVP. Sommige huisartsen zijn daar sceptisch over, begrijpelijk. Laten we als regio’s en InEen duidelijk maken dat dit niet het zoveelste onzekere project is, maar een structurele verandering. MTVP is here to stay.”
Een duidelijk signaal dat de bekostiging van de huisartsenzorg anders moet.
Op 22 mei aanstaande vindt in de Tweede Kamer het commissiedebat eerstelijnszorg plaats. Voor dit overleg vragen de samenwerkende huisartsenorganisaties aandacht voor het borgen van continue en toegankelijke huisartsenzorg.
De ondertekenaars van het Integraal Zorgakkoord (IZA) roepen de onderhandelende politieke partijen op om de uitvoering van het IZA te blijven ondersteunen.
Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.