Ruim 200 bestuurders, managers en medewerkers van InEen-leden gingen tijdens de InEen Tweedaagse in Apeldoorn op reis, de beweging in van de Juiste Zorg op de Juiste Plek. De eerste dag stond de betekenis van JZOJP centraal en de competenties en voorwaarden die daarbij van belang zijn. De tweede dag ging over de regie-vraag. De eerste lijn is bij uitstek aangewezen om regie te nemen, benadrukten verschillende sprekers. Mooie voorbeelden lieten zien dat veel eerstelijnsorganisaties hun rol hierin ook pakken.

Het verhaal van Robin van Galen en zijn waterpolo damesteam over hun tocht naar het olympisch goud gaf op de eerste dag inzicht in het belang van leiderschap en teamvorming met oog voor ieders kwaliteiten. Bas Leerink (partner IG&H en lid RVS) benadrukte de urgentie van JZOJP, waarna Arno Timmermans (NVZ) en Erik Dannenberg (Divosa) de aanwezigen meenamen in kansen voor samenwerking met de tweede lijn en het sociaal domein. Elkaar kennen, begrijpen, iets gunnen, samen verantwoordelijkheid nemen en een gezamenlijk doel stellen helpt om die kansen ook te benutten, was hun boodschap. Maar Timmermans had ook een waarschuwing: lukt het de eerste lijn niet zich op tijd te organiseren, dan bestaat het risico dat anderen invulling geven aan de Juiste Zorg op de Juiste Plek.

Aan het werk

In vijf inspirerende workshops werden verschillende thema’s verder verkend. Hoe maak je bijvoorbeeld een regioplan, of zet je data in bij het maken van een regio-analyse zodat de uitdagingen duidelijk worden? Ook de harde en zachte kanten van regionale samenwerking kwamen voorbij en de vraag hoe je ervoor kunt zorgen dat huisartsen er niet alleen taken bij krijgen, maar ook taken kunnen afstoten. Met andere woorden: hoe kun je professionals ondersteunen en ontlasten? Cor Kil, 70 jaar, chronisch patiënt, mantelzorger en actief als ervaringsdeskundige in de zorg, bracht op video het patiëntenperspectief in.

Regie nemen

Dag twee stond in het teken van regie. Waarom moet juist de eerste lijn die nemen en hoe dan? Mattijs Numans, huisarts en hoofd afdeling Public Health Eerstelijns Geneeskunde LUMC, en Bas van den Dungen, Directeur Generaal van VWS, leidden de ochtend in. Van den Dungen riep de eerstelijnsorganisaties nadrukkelijk op om samen met andere partijen een regiobeeld te maken en de gezamenlijke opgaven te bepalen. VWS faciliteert de beweging in de regio, bijvoorbeeld met vouchers via ZonMW en regiobeeld.nl van het RIVM. Uit de VWS-beleidsagenda 2020 blijkt dat ingrijpender maatregelen, zelfs aanpassingen in het zorgstelsel, niet worden geschuwd.

Leren van elkaar

Aan regietafels werd onder leiding van Marc Bruijnzeels gesproken over hoe je regie in de praktijk vormgeeft. Hoe krijg je je achterban mee in het gedachtegoed JZOJP en regionale samenwerking? Hoe krijg je de huisartsenorganisaties in de regio op één lijn? Hoe maak je afspraken met andere partijen in de regio en hoe ondersteun en ontlast je de huisartsen? Daarbij werden veel tips en ervaringen gedeeld. Juist dat is heel belangrijk, benadrukten JZOJP-ambassadeurs Guy Schulpen (ZIO), Bart Smit (Mediis) en Robert Waterreus (ZorgImpuls) in hun slotwoord. Er gebeuren veel mooie dingen, gebruik die om van elkaar te leren.

De slotboodschap van de Tweedaagse luidt: Pak de regie, samen met de stakeholders, en neem de volgende stap!

Ter ondersteuning ontwikkelde InEen een JZOJP-infographic waarin allerlei informatie die behulpzaam kan zijn bij het organiseren van JZOJP in de regio bijeen is gebracht.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.