‘Alles wat we doen moet ten goede komen van de zorg voor de patiënt of het leven van huisartsen minder ingewikkeld maken. Maar het liefst allebei.’ Onder dat motto besloten de Rotterdamse huisartsen te gaan praten over de vorming van één regio-organisatie. Het resultaat? Een coöperatie waar zowel individuele praktijkhoudende huisartsen en waarnemend huisartsen als gezondheidscentra lid van zijn. Na jarenlange voorbereiding is Rijnmond Dokters op 1 januari 2022 van start gegaan.

De belangrijkste succesfactoren zijn een sanering qua deelnemers, maar vooral het gekozen ‘cafetariamodel’: iedereen die deelneemt mag dat facultatief doen, zo vertellen Martine Uil, medisch directeur van Rijnmond Dokters, en André Groot Bluemink, bestuurder van Zonboog – een van de betrokken leden.

Verleiden

De vorming van de coöperatie begon pas echt een vlucht te nemen toen Rijnmond Dokters ervoor koos om te gaan werken met het zogenaamde cafetariamodel. Dat is een model waarbij de deelnemers in de regio hun ondersteuningspakket zelf kunnen samenstellen. Dat wil zeggen: iedereen is verplicht een deel af te nemen via Rijnmond Dokters; voor de rest is er keuzevrijheid. “Het betekent dat we partijen moeten ‘verleiden’ om zaken af te nemen”, lacht André Groot Bluemink. “Dat gebeurt ook. Als Rijnmond Dokters dingen goed doet – en dat doet ze – dan zou je wel gek zijn om dat zelf te willen doen.”

In de praktijk zie je nu dat veel leden de ‘klassieke thema’s’ (denk aan bijvoorbeeld chronische zorg en ouderenzorg) zelf organiseren en bij veel nieuwe ontwikkelingen (wijkmanagement of TBHZ: toekomstbestendige huisartsenzorg) gebruikmaken van het ondersteuningsaanbod van Rijnmond Dokters, zo ziet Martine Uil. Voor alle betaaltitels verloopt de afrekening met de zorgverzekeraars centraal. Daarnaast biedt Rijnmond Dokters nog acht ondersteunende diensten aan, bijvoorbeeld scholing, meekijkconsult, digitale zorg of innovatietafel.

Nieuwsgierig naar het hele artikel? Lees het InEen Magazine.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.