Angela de Rooij-Peek (53) sport vijf uur per week en houdt zich aan een streng koolhydraatarm dieet. Vooral dat laatste is niet altijd makkelijk, maar ze weet dat ze daarmee complicaties kan voorkomen. Vijftien jaar geleden kreeg ze de diagnose diabetes type 2. Nu werkt ze bij Diabetesvereniging Nederland (DVN) en wijst ze anderen op de vele mogelijkheden die er zijn om het heft in eigen handen te nemen.

Na de geboorte van haar tweede kind viel bij een routinecontrole op dat Angela’s glucose te hoog was. Ze bleek diabetes type 2 te hebben. “Ik ben opgeleid tot verpleegkundige en werkte als accountmanager bij een verzekeringsmaatschappij. Daardoor stond ik wat steviger in mijn schoenen en had ik er geen moeite mee om zelf beslissingen te nemen. Zo wist ik bij voorbaat dat mijn BMI niet onder de 28 zou komen, hoeveel ik ook zou bewegen. Daarom ben ik direct gestart met medicatie.”

Maar bewegen deed ze even goed. Ze fietste veel en zette er nog een tandje bij toen er tien jaar geleden achter haar huis een sportschool kwam. “Ik ‘spin’ graag. Sporten maakt me een leuker mens en ik voel me er goed bij.”

Schoenen

Ondanks haar achtergrond, schikte Angela zich in eerste instantie in de behandelroutine van kwartaal- en jaarcontroles. “Het ging goed met twee pillen per dag, dus er was geen urgentie om daar verandering in te brengen. Er is ook niemand die tegen je zegt dat er meer mogelijk is.”

De omslag kwam toen Angela bij een DVN-bijeenkomst mensen met orthopedische schoenen zag. “Ik ben een echte schoenenfreak. Dat wilde ik niet! Vanaf dat moment ben ik me echt gaan verdiepen in diabetes en de behandelmogelijkheden. Was het bijvoorbeeld voor mij wel zinvol om ieder kwartaal een middag vrij te nemen van mijn werk voor die controles?” Tegenwoordig heeft Angela via een portaal inzage in haar bloedwaarden en contact met haar praktijkondersteuner en gaat ze nog maar één keer per jaar langs de huisartsenpraktijk voor een controle.

Eigen afwegingen

Omdat ze het gebruik van insuline zo lang mogelijk wilde uitstellen, zette Angela zichzelf op een streng koolhydraatarm dieet. “Het is toch gaaf dat je door bewegen en anders eten je medicatiegebruik kan beperken? Al ben ik in overleg met mijn arts wel weer gestart met metformine, omdat het op langere termijn een positief effect heeft op mijn hart en vaten. Zo maak ik steeds weer mijn eigen afwegingen.”


Piloot

Sinds drie jaar houdt Angela zich ook professioneel bezig met diabetes, als relatiebeheerder bij DVN. “De mate waarin mensen met diabetes zelf regie willen en kunnen voeren verschilt. Het pilotenmodel van de Diabetesvereniging maakt dat inzichtelijk: een passagier is afwachtend en ziet de behandelaar als autoriteit, een stewardess stelt vragen als iets niet duidelijk is en gaat na een instructie van de zorgverlener aan de slag met zelfmanagement, een co-piloot zoekt actief naar informatie en doet zelf kleine aanpassingen in de therapie op basis van eigen meetwaarden en bevindingen, een piloot verwacht vraaggerichte zorg, ziet de behandelaar als adviseur en neemt zelf beslissingen over de therapie en behandeling. Ik ben een piloot en vind het leuk als ik op een manier die daarbij past wordt aangesproken door mijn zorgverleners.”

Lotgenotenplatform

Dat betekent overigens niet dat Angela continu bezig is met de nieuwste technologische snufjes om haar gezondheid te monitoren. “Ik gebruik alleen de Strava-app op mijn racefiets, omdat ik het leuk vind om een complimentje te krijgen voor een mooi gemiddelde. Waar ik wel veel aan heb, is het lotgenotenplatform Diabetes Trefpunt. Als je een vraag stelt, heb je vaak dezelfde avond nog antwoord. Er zitten namelijk heel veel mensen met diabetes op die het al eens hebben meegemaakt of je goede raad kunnen geven. We steken elkaar een hart onder de riem, maar geven elkaar ook advies: ‘je hebt wel recht op een diëtiste hoor’ of ‘stel die vraag eens’. Als het gaat om in je eigen kracht komen, dan is dat een mooi medium.”

Een chronische ziekte heb je altijd bij je, maar ze is er niet dag en nacht mee bezig, vertelt Angela. “Ik denk niet al te ver vooruit. Ik ben goed bezig en als er toch complicaties ontstaan, kan ik zeggen dat ik er alles aan heb gedaan om dat te voorkomen.”

Diabetes Vereniging Nederland organiseert in heel Nederland activiteiten, ook in uw buurt. Ontmoet anderen met diabetes en ontvang meer informatie tijdens een Diabetescafe, waar alle ruimte is om ervaringen uit te wisselen. Ook organiseert Diabetes Vereniging Nederland activiteiten voor jonge mensen met diabetes (16 tot 30 jaar), en activiteiten voor sport, voeding en leefstijl.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.