De zomervakantie staat voor de deur. Daar kijken we na bijna anderhalf jaar coronapandemie allemaal enorm naar uit. En dankzij de stijgende vaccinatiegraad mogen we steeds meer. In eigen land en met het digitale groene certificaat – de vaccinatiepas – waarschijnlijk ook in andere Europese landen.

Dat gun ik natuurlijk iedereen, maar vooral alle mensen in de zorg die onder hoge druk en keihard hebben gewerkt. Zij hebben het verdiend en ook hard nodig om vol energie verder te kunnen gaan met de reguliere zorg.

Die welverdiende zomervakantie brengt wel dilemma’s met zich mee. Het COVID-19-virus zorgt ook de komende maanden nog voor een verhoogde druk op de zorg en tegelijkertijd moet de reguliere zorg worden hervat. De politieke en maatschappelijke roep om vaart te zetten achter de inhaalslag, de zogenoemde herstelzorg, is enorm groot. Ik hoop dat iedereen beseft dat deze inhaalslag een kwestie van langere adem is, en dat je met een sprint geen marathon wint.

Verder zal, terwijl Nederland op vakantie gaat, ook de zorg in de huisartsenzorg door moeten gaan. Het is voor praktijken, huisartsenposten en gezondheidscentra een hele uitdaging om de roosters voor de zomerperiode rond te krijgen. En de gaten zijn niet altijd makkelijk te dichten met waarnemers. Een groot deel van hen is actief bij vaccinatielocaties en ook zij zijn aan vakantie toe. Tegelijkertijd verwachten huisartsenposten in grote steden en toeristische gebieden juist een extra toeloop omdat meer Nederlanders in eigen land vakantie vieren.

Een makkelijke oplossing is er niet. Het wordt puzzelen. Dat maakt het belangrijker dan ooit om als werkgevers en werknemers oog en begrip te hebben voor elkaar. Om – ondanks de drukte – met elkaar het goede gesprek te voeren. De SSFH helpt daarbij met het programma Goed voor Elkaar. Op www.ssfh.nl/goed-voor-elkaar vind je allerlei tools en informatie voor het werken aan duurzame inzetbaarheid. Van harte aanbevolen zijn de gesprekskaarten, die het goede gesprek over onderwerpen als vitaliteit, werk-privébalans, werkomstandigheden en werkdruk ondersteunen.

Een fijne zomer!

Anoeska Mosterdijk,
Directeur InEen

Anoeska Mosterdijk
Anoeska Mosterdijk,
Directeur InEen

Column uit De Eerstelijns – editie 4 – 2021