Sterk bestuurlijk leiderschap en regionale samenwerking worden steeds belangrijker in de veranderende eerstelijnsorganisatie. Tijdens de InEen Tweedaagse op 29 en 30 september deden eerstelijnsbestuurders inspiratie op om hierin een volgende stap te zetten.

Bekijk de sfeerimpressie

Leiderschap in de veranderende eerstelijnsorganisatie

Het programma startte met een masterclass van Gabriël Anthonio, bijzonder hoogleraar leiderschap, organisatieontwikkeling en duurzaamheid bij de Rijksuniversiteit Groningen. Met rake analyses en aansprekende voorbeelden zette hij de toehoorders aan het denken.

Tijdens het avondprogramma stond het leiderschap in de regionale organisatie centraal. Mirjam van t Veld, voorzitter van de LHV, deelde haar inzichten rond verbinding en samenwerking.  Vervolgens gingen de deelnemers in drie workshops uiteen; Deep democracy; goed omgaan met een minderheidsbelang bij besluitvorming, Innoveren = implementeren en bouwen aan vertrouwen en verkrijgen van mandaat. Stuk voor stuk interactieve sessies die de deelnemers stof tot nadenken gaven.

Samenwerken in de regio

De tweede dag van de Tweedaagse startte met twee plenaire presentaties. Frank Beemer, academic director leergang Ketenregie in de zorg bij de Erasmus Academie, deelde aan de hand van vragen uit de zaal tips voor goed netwerkmanagement. De waarde van samenwerken is dat we verschillend zijn, betoogde hij. Vervolgens gaf Jan Smelik, oprichter van de  ‘Coöperatie Austerlitz Zorgt’, inzage in de toegevoegde waarde van burgerinitiatieven. Zowel in stedelijke als in landelijke gebieden zijn er al vele. Ieder initiatief speelt in op de behoeften die er in de eigen plaats, wijk of straat zijn en heeft daarmee een andere focus.

Tot slot speelden de deelnemers onder leiding van ROS-adviseurs van Robuust en Proscoop een casus uit, waarbij de bestuurder van de eerstelijnsorganisatie in gesprek ging met de wethouder. Een mooie manier om inzicht te krijgen in de dynamiek van het gesprek en manieren om de effectiviteit ervan te vergroten.

De volgende InEen Tweedaagse vindt plaats op 6 en 7 april 2022 en gaat over de zorg voor kwetsbare groepen.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.