18 december 2024 De eerste lijn heeft de grootste uitdagingen
De uitdagingen voor de gezondheidszorg zijn volgens Ilse te Walvaart het grootst in de eerste lijn. Daarom begon ze afgelopen jaar als bestuurder bij NEO Huisartsenzorg.
Het borgen van de continuïteit van huisartsenzorg voor alle inwoners van Nederland staat bij regionale huisartsenorganisaties (RHO’s) hoog op de agenda. Ook bij Hadoks in de regio Haaglanden. Het faillissement van Co-Med zorgde voor versnelling en intensivering van de activiteiten. Met de huisartsen zorgde Hadoks ervoor dat duizenden inwoners terecht konden bij een andere praktijk.
In juni 2024 sloot de Co-Med praktijk in de Haagse wijk Mariahoeve. Voor zo’n 7.000 patiënten moest een andere huisarts worden gevonden. Voor Hadoks begon daarmee een drukke periode. Samen met de aangesloten huisartsen, de zorgverzekeraar en andere betrokken partijen zette de organisatie activiteiten op om patiënten te helpen bij het vinden van een huisarts, nieuwe praktijkhoudende huisartsen aan te trekken en hen te helpen bij een goede en snelle start in hun praktijk. Die activiteiten zijn nu onderdeel van een breder programma om te borgen dat alle inwoners van Den Haag en omstreken ook in de toekomst een eigen huisarts hebben.
Projectleider Titia Speelman blikt terug op de situatie rond Co-Med. “In mei vroeg de zorgverzekeraar Hadoks en RHO’s in andere betrokken regio’s om noodscenario’s op te stellen voor het geval Co-Med zou verdwijnen. We hebben direct alles op alles gezet om goed voorbereid te zijn. Het gunstigste scenario zou een warme overdracht zijn, waarbij we de sleutel van het praktijkpand zouden krijgen en de zorg konden voortzetten. Voor die situatie hadden we al zorgverleners klaar staan die zo konden instappen. Maar in juni bleek dat we niet voort konden in de bestaande praktijk. Ook daarop hadden we voorgesorteerd. Praktijkmanager Bianca van Beek had al contact met huisartsenpraktijken in de buurt die zo nodig patiënten konden overnemen.”
Voor het matchen van die praktijken met patiënten die een nieuwe huisarts moesten zoeken, maakt Hadoks gebruik van een inschrijfmodule die Buurtdokters heeft ontwikkeld. Deze kwam razendsnel beschikbaar op de website van Hadoks en de zorgverzekeraar verwees patiënten van de opgeheven Haagse praktijk daarnaartoe. Speelman: “Inwoners kunnen er via een zoekmodule een huisarts in de omgeving vinden, doorklikken naar de pagina van de praktijk in de module en daar hun gegevens invullen.” Nu vrijwel alle voormalige Co-Med-patiënten een nieuwe huisarts hebben, handhaaft Hadoks de inschrijfmodule. Door de krapte op de arbeidsmarkt en de toenemende zorgvraag, is het soms lastig om een opvolger te vinden voor een vertrekkende huisarts. Huisartsenpraktijken zien zich soms genoodzaakt om een tijdelijke patiëntenstop in te voeren. De inschrijfmodule helpt nu alle mensen in de regio Den Haag om een eigen huisarts te vinden.
De inschrijfmodule is onderdeel van een breder programma om de continuïteit van de huisartsenzorg in de regio te borgen. Manager Dagzorg Saar de Booij vertelt: “We hebben de huisartsen die aangesloten zijn bij Hadoks gevraagd hoe wij hen kunnen helpen. Naast het matchen van zoekende patiënten met praktijken die ruimte hebben voor patiënten, bleek er behoefte aan ondersteuning bij de praktijkorganisatie. Als huisartsen minder tijd kwijt zijn aan organisatorische taken en bedrijfsvoering, houden zij meer tijd over voor patiëntenzorg. Daar gaan we mee aan de slag. We gaan onder meer praktijkmanagers inzetten en hulp bieden bij het starten, overnemen of stoppen van een praktijk. Ook willen we op regionaal niveau overeenkomsten sluiten met leveranciers van bijvoorbeeld telefoniesystemen, werving & selectie en schoonmaakdiensten, zodat praktijken daar individueel minder tijd en energie in hoeven te steken.”
Deze en andere ondersteunende activiteiten wil de RHO huisartsenpraktijken gaan aanbieden in een ‘Hadoks-plus-module’. Daarover is de organisatie in gesprek met de zorgverzekeraar. De Booij: “Zie het als een soort menukaart voor huisartsen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld kiezen voor ondersteuning van een praktijkmanager, hulp bij de accreditatie of digitalisering. Het doel is de 168 praktijken in onze regio te helpen om goed toegankelijk te blijven voor patiënten.”
Brancheorganisatie InEen ontwikkelde een handreiking Structureel werken aan continue en toegankelijke huisartsenzorg. Deze geeft de RHO’s handvatten om samen met de aangesloten huisartsen een plan te maken en activiteiten te ontwikkelen voor het borgen van de continuïteit van de huisartsenzorg in de regio. Samen met de Landelijke Huisartsenvereniging maakte InEen ook een noodplan bij een acuut tekort aan huisartsenzorg, zoals het geval was bij het plotseling wegvallen van de Co-Med praktijken. Het noodplan geeft onder meer een overzicht van stakeholders, activiteiten om het tekort op te vangen en handvatten voor de communicatie naar patiënten. Download de handreiking en het noodplan op ineen.nl.
De uitdagingen voor de gezondheidszorg zijn volgens Ilse te Walvaart het grootst in de eerste lijn. Daarom begon ze afgelopen jaar als bestuurder bij NEO Huisartsenzorg.
“Het maken van afspraken tussen regionale partijen die dat niet gewend zijn, om zo invulling te geven aan het Integraal Zorgakkoord, vraagt veel effort”, zegt Daan Kerklaan.
Denk groot, begin klein. Dat advies gaf Ron Wissink de honderden genodigden op 28 november tijdens zijn afscheid als voorzitter van de raad van bestuur bij Dokter Drenthe.
Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.