Op 11 maart brachten ministers Conny Helder en Pia Dijkstra van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een bezoek aan het Zorgcoördinatiecentrum (ZCC) IJsselland in Zwolle. Het initiatief van het werkbezoek kwam vanuit beide ministers naar aanleiding van het Implementatieplan zorgcoördinatie dat zij onlangs presenteerden aan de Tweede Kamer.

Minister Helder en Dijksta wilden graag horen en zien hoe de (door)ontwikkeling van zorgcoördinatie binnen de regio verloopt, wat uitdagingen zijn en waar ze tegenaan lopen. Ze waren vooral nieuwsgierig naar de praktijk van alle dag en de ambities. Zorgcoördinatiecentrum IJsselland liet zien hoe en door wie op het ZCC wordt samengewerkt.

De professionals van het ZCC behandelen binnenkomende acute zorgvragen en stemmen de juiste vervolgzorg nauwkeurig af. Met interesse en enthousiasme spraken minister Helder en Dijkstra met hen. Ze kregen uitgelegd dat in sommige gevallen geen ambulancezorg nodig is voor een patiënt, maar beter specialistische thuiszorg kan worden ingezet. Voor een andere patiënt blijkt opname op de SEH overbodig, maar kan hij/zij verantwoord thuisblijven met de juiste zorg vanuit bijvoorbeeld de huisarts of GGZ. Omdat de zorgcapaciteit schaars is, is een éénduidige en éénmalige triage erg belangrijk. Zo krijgt de patiënt in één keer de beste en juiste zorg.

Beide ministers benadrukten na het bezoek te zien dat het fysiek bij elkaar zitten als zorgketenpartners op veel vlakken voordelen oplevert. Het gaf ze een goede indruk van zorgcoördinatie in de praktijk en maakt de urgentie goed zichtbaar.

ZCC IJsselland

Als samenwerkingspartners zijn ze in Zwolle al in 2017 gestart met zorgcoördinatie en ook in de doorontwikkeling lopen ze landelijke voorop. Op het zorgcoördinatiecentrum werken verschillende zorgverleners samen om uiteindelijk de juiste zorg op de juiste plaats op het juiste moment te bieden.

In het Zorgcoördinatiecentrum werken ze op één fysieke locatie samen als centralisten van ambulancezorg (Ambulance IJsselland) de triagisten en huisartsen van Medrie (Huisartsenorganisatie), de verpleegkundig centralisten van medisch servicecentrum Altide (Zorgadvies en monitoring op afstand) en de crisisdienst van Dimence (Geestelijke Gezondheidszorg). Daarnaast zijn ook de verpleging, verzorg en thuisbegeleidingsinstellingen Icare en Carinova actief betrokken.

Implementatieplan Zorgcoördinatie

Op basis van het landelijke implementatieplan zorgcoördinatie moet een vorm van zorgcoördinatie vanaf 1 januari 2025 voor alle burgers in Nederland beschikbaar zijn. Het implementatieplan beschrijft hoe de projectorganisatie voor de implementatie van zorgcoördinatie eruitziet en welke organisaties voor welke acties aan de lat staan voor een succesvolle implementatie van zorgcoördinatie.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.