25 maart 2021 Vervang ‘langer thuis’ door ‘langer zelfstandig’
Zelfstandigheid tot op hoge leeftijd betekent niet altijd langer thuis blijven. Langer zelfstandig zijn zou het uitgangspunt moeten zijn voor het inrichten van de zorg voor ouderen.
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft alle betrokken organisaties rond de zorg voor verstandelijk gehandicapten bijeen geroepen om te kijken hoe de juiste medische zorg voor deze kwetsbare groep gegarandeerd blijft. LHV en InEen zijn in gesprek over mogelijke oplossingen.
Voor huisartsen is goede samenwerking met artsen verstandelijk gehandicapten (AVG’s) cruciaal. Met het oog op patiënten die thuis wonen én ook voor patiënten die in een instelling verblijven. Vorig jaar zomer publiceerde de LHV een leidraad Algemeen medische zorg voor verstandelijk gehandicapten in VG-zorginstellingen, naar aanleiding van de knelpunten die huisartsen in VG-zorginstellingen ervaren.
De lijn die de LHV in de leidraad uiteenzet, is vergelijkbaar met de lijn die de LHV volgt voor huisartsenzorg in kleinschalige woonvoorzieningen voor ouderen. Een VG-instelling moet aan een aantal voorwaarden voldoen voordat een huisarts of huisartsenpost algemene medische zorg kan verlenen aan de bewoners van die instelling. De zorgbehoefte en zorgzwaarte van deze patiënten en de setting waarin ze verblijven, vragen om specialistische zorg. In de huidige gesprekken gaat het onder andere over een betere invulling van de randvoorwaarden.
De samenwerking tussen huisartsen en artsen voor verstandelijk gehandicapten (AVG’s) is sinds begin dit jaar in principe eenvoudiger geworden. De AVG’s hebben nu een eigen betaaltitel in de Zorgverzekeringswet. Dit betekent voor huisartsen dat zij thuiswonende patiënten met een verstandelijke beperking makkelijker kunnen doorverwijzen naar een polikliniek met VG-zorg. Ook wordt het makkelijker om via de poli een AVG te consulteren.
Lees artikel op de site van de LHV.
Lees verderLees het nieuwsbericht op de site van de LHV.
Lees verderZelfstandigheid tot op hoge leeftijd betekent niet altijd langer thuis blijven. Langer zelfstandig zijn zou het uitgangspunt moeten zijn voor het inrichten van de zorg voor ouderen.
Op weg naar persoonsgerichte integrale zorg ontwikkelde Zorroo één integrale DBC voor mensen met diabetes, CVRM, COPD of astma.
Met de handreiking en bijbehorende instrumenten, krijgen zorg en ondersteuning zowel op regio – als op wijkniveau een flinke impuls.