Gisteren is Ella Vogelaar uit het leven gestapt. Velen kennen haar als de minister van de ‘prachtwijken’, haar initiatief om 40 probleemwijken door extra investeringen in 10 jaar op het gemiddelde van hun stad te brengen als het gaat om wonen, werken, onderwijs, integratie en veiligheid. Bij InEen kennen we haar als een bevlogen vakvrouw met een heldere visie op de organisatie van kwalitatief goede, samenhangende eerstelijnszorg. Ze stond aan de wieg van onze vereniging.

Ella werd in november 2009 voorzitter van de Vereniging Georganiseerde eerste lijn (LVG). Ze was er groot voorstander van dat eerstelijnszorgverleners – zoals huisartsen, wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten en apothekers – hun zorg vanuit één organisatie zouden aanbieden. De zorg kan dan beter worden afgestemd op de wensen en gezondheidsproblemen van de inwoners van de wijk of gemeente, was haar overtuiging.

In 2013 leidde ze de LVG naar een fusie met de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN) en de Landelijke Organisatie voor Ketenzorg (LOK). Daaruit ontstond op 1 januari 2014 InEen. Haar motivatie voor die krachtenbundeling is nog steeds actueel. Zij wilde de belangenbehartiging en innovatiekracht van de eerste lijn versterken. Niet door het opleggen van een landelijke blauwdruk, maar uitgaand van lokaal maatwerk. Vernieuwing – goede zorg in de buurt – komt in de regio tot stand, benadrukte ze destijds. Ze voorzag ook dat de samenwerking met de gemeente hierin steeds belangrijker zou worden. Landelijke krachtenbundeling versterkt de regionale ontwikkelingen, daar was ze van overtuigd. Die visie, geënt op de kracht van de regio, blijven we vanuit InEen uitdragen en ondersteunen.

Wij hebben Ella leren kennen als een zeer betrokken en oprecht geïnteresseerde bestuurder. Bevlogen en met een warm hart voor kwetsbare mensen die zorg nodig hebben. Maar ook een krachtig bestuurder die stond voor professionalisering van de branche. We zijn haar veel dank verschuldigd.

Wij wensen familie, vrienden en bekenden van Ella heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Anoeska Mosterdijk, namens directie, bestuur en bureau InEen.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.