De Tweede Kamer spreekt deze week met minister Van Rijn over de curatieve zorg. Het kabinet wil een regionale inventarisatie en aanpak op allerlei grote thema’s in de zorg. LHV, NHG en InEen zien daar veel kansen in. Er wordt ook al veel regionaal samengewerkt in de huisartsenzorg. Dat verbeteren vereist investeringen in een goede infrastructuur voor de eerste lijn, schrijven de huisartsenorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer.

Goede regionale samenwerking over de domeinen heen biedt de kans om afspraken te maken met sectoren die de huisartsenzorg sterk raken, zoals de ouderenzorg en de GGZ. Er wordt echter veel verwacht van de ‘regio’, terwijl niet altijd duidelijk is wie de regie heeft en het initiatief neemt. Ook zijn de randvoorwaarden voor regionale samenwerking vaak niet adequaat geregeld, denk aan gegevensuitwisseling of financiering. In de brief aan de Tweede Kamer vragen we daarom te investeren in de noodzakelijke infrastructuur voor de eerste lijn. Ook wijzen we erop dat het regelen van de benodigde randvoorwaarden niet alleen aan de regio kan worden overgelaten. Een deel moet landelijk geregeld worden.

Onderzoek digitalisering

Naast de investering in regionale samenwerking, vragen LHV, NHG en InEen om meer onderzoek naar digitalisering van zorg en meer tijd voor de huisarts om met patiënten in gesprek te gaan over behandelmogelijkheden en -wensen gericht op zinnige inzet van zorg. Door de coronacrisis heeft digitalisering in de huisartsenpraktijk een vlucht genomen. Het is goed om te zien dat beeldbellen en e-consulten er voortaan bij horen in de huisartsenpraktijk. Om digitalisering goed in te bedden in de reguliere huisartsenzorg en patiënten maatwerk te kunnen bieden in de huisartsenpraktijk willen we nog beter weten wat wel en niet werkt, bij welke doelgroepen, klachten en aandoeningen. Daarom vragen we de minister meer onderzoek te doen naar de effectiviteit van digitaal zorg verlenen.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.