Op donderdag 8 oktober vindt in Wolvega de presentatie van het eerste Friese longformularium plaats. Hierin staan adviezen en voorschriften voor het juist voorschrijven en gebruiken van inhalatoren door patiënten met chronische longziekten als COPD en astma. Dit is een gezamenlijk initiatief van de drie Friese eerstelijns ketenzorggroepen, de maatschap Friese longartsen, apothekers en apotheekhoudende huisartsen. Het document is ontwikkeld door en voor huisartsen, praktijkondersteuners, longartsen, longverpleegkundigen en apothekers in Friesland.

Noodzaak longformularium

Er zijn 150 verschillende verschijningsvormen van inhalatoren beschikbaar. Dit grote aanbod zorgt ervoor dat inhalatoren lang niet altijd goed worden gebruikt: patiënten gebruiken niet uniforme inhalatoren en er vinden ongewenste wisselingen plaats. 70% van de longpatiënten maakt daardoor één of meerdere fouten bij het inhaleren van de medicatie. Hierdoor blijven chronische longziekten minder goed onder controle en hebben patiënten last van meer longaanvallen. Per jaar wordt 440 miljoen euro uitgegeven aan inhalatiemedicatie. Door het juiste gebruik van inhalatoren, kunnen de kosten worden teruggebracht. Kortom, het is van groot belang dat patiënten de goede inhalator krijgen voorgeschreven en de juiste instructie ontvangen.

Het longformularium is door samenwerking tussen Friese long-zorgverleners en longpatiënten tot stand gekomen. Het aantal inhalatoren waarmee in Friesland wordt gewerkt, is flink teruggebracht. Dit zorgt voor meer kennis van die inhalatoren bij zorgverleners en beter gebruik door patiënten. In het longformularium staan ook zaken beschreven als patiëntveiligheid, gebruiksgemak, therapietrouw en kosten.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.