‘Goed voor elkaar’ helpt huisartsen, doktersassistenten, triagisten en praktijkondersteuners bij het in praktijk brengen van duurzame inzetbaarheid. De campagne is een initiatief van de Stichting Sociaal Fonds Huisartsen (SSFH) en de cao-partijen voor de huisartsenzorg.

De vraag naar huisartsenzorg is de afgelopen jaren flink toegenomen en de zorgvragen zijn complexer geworden. Uit recente factsheets over de regionale arbeidsmarkt blijkt bovendien dat de meeste regio’s te maken gaan krijgen met personele tekorten. De hoger wordende werkdruk die dit met zich meebrengt, ondervinden de professionals in de huisartsenpraktijken en gezondheidscentra nu al elke dag. Hoe zorgen zij ervoor dat ze vitaal, wendbaar en fit blijven en met plezier naar hun werk gaan tot ze besluiten te stoppen met werken?

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

“Je moet zowel ‘goed voor elkaar zijn’ als ‘het goed voor elkaar hebben’ om goede zorg te kunnen verlenen”, zegt Petra Portengen, voorzitter van de SSFH. Werkgevers en werknemers dragen samen de verantwoordelijkheid voor duurzame inzetbaarheid. Om dit handen en voeten te geven, krijgen zij vanuit de campagne ‘Goed voor elkaar’ concrete tips en tools aangereikt. Zo zijn we een duurzame-inzetbaarheidsscan en scholingsmogelijkheden aan het ontwikkelen. Portengen adviseert werkgevers en werknemers om samen het gesprek aan te gaan. “Doktersassistenten en praktijkondersteuners zien vaak goed waar werkprocessen beter kunnen of hebben wensen om hun werkplezier te verhogen.”

Videoserie ‘In gesprek’

In de videoserie ‘In gesprek’ vertellen professionals uit de huisartsenpraktijk hoe zij duurzame inzetbaarheid in praktijk brengen. Zo vindt huisarts Bart Maats dat huisartsen beter moeten gaan delegeren om bij een krappe arbeidsmarkt de groeiende patiëntenstroom op te vangen. Huisarts Diana Lucassen benadrukt het belang van teamwork. De videoserie wordt regelmatig aangevuld met nieuwe praktijkverhalen. Bekijk de serie ‘In gesprek’.

Betrokken organisaties

Als één van de cao-partijen is InEen nauw betrokken bij de campagne. De andere cao-partijen die meedoen aan de campagne zijn de LHV, de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA), de Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NVvPO), FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn.

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.