Soepelere streefwaarden voor de spoedzorg geven de professional op de Huisartsenspoedpost (HAP) meer ruimte om te bepalen wat voor de individuele patiënt de juiste zorg is op de juiste plek en het juiste moment. Dit is een voordeel van het nieuwe Raamwerk Kwaliteitsbeleid voor huisartsenspoedposten.

Op verzoek van de huisartsenspoedposten heeft InEen het Raamwerk Kwaliteitsbeleid uit 2013 tegen het licht te houden en gekeken of de streefwaarden nog reëel waren. De meeste streefwaarden waren niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Dat bood kansen voor nuttige aanpassingen waarbij de kwaliteit leidend is. Het perspectief van de individuele patiënt is het uitgangspunt van het aangepaste raamwerk. Wat is voor hem of haar de beste zorg. De zorgverlener baseert het beleid niet alleen op de factor spoed, maar heeft ook oog voor de context waarin de patiënt zich met een klacht presenteert.

Samen leren

Het herziene raamwerk geeft de professional op de huisartsenspoedpost de ruimte om goede individuele zorg te leveren en prioriteiten te stellen. Zorgverleners die zich niet blindstaren op afvinklijstjes, maar die samen leren en verbeteren en die intrinsiek gemotiveerd zijn om tijdige, veilige en beschikbare huisartsenspoedzorg te realiseren; dat is de geest van het nieuwe raamwerk.

Meer weten?

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.