Iedereen een huisarts! Onder dat motto voert de huisartsenzorg deze week actie. In de InEen nieuwsbrief die vandaag is verstuurd, roept directeur Anoeska Mosterdijk de overheid op om de huisartsenzorg stevig te verankeren in de meerjarenplannen voor de zorg die deze zomer worden gemaakt.

De huisartsenzorg – één van de pijlers onder het Nederlandse zorgstelsel – moet toegankelijk blijven, nu en in de toekomst. Dat vereist meer lucht in de praktijkvoering en meer tijd voor de patiënt. Regionale huisartsen- en eerstelijnsorganisaties leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Bijvoorbeeld door praktijken te ondersteunen bij de bedrijfsvoering en namens huisartsen samenwerkings­afspraken te maken met ziekenhuizen, GGZ, verpleeg-, verzorgings- en thuiszorgorganisaties en de gemeente. Maar er is meer nodig, aldus Mosterdijk. Na een week vol landelijke, regionale en lokale acties, laat de huisartsenzorg morgen, 1 juli, een krachtig geluid horen op het Malieveld. Ruim de helft van de huisartsenspoedposten in Nederland gaat eerder open om de huisartsen in hun regio in staat te stellen daaraan deel te nemen.

In de InEen nieuwsbrief  is er ook aandacht voor gegevensuitwisseling. Betrouwbare gegevensuitwisseling is cruciaal voor het bieden van verantwoorde zorg. Daarom maakt InEen zich sterk voor het verbeteren van gegevensuitwisseling en het verminderen van de bijbehorende regeldruk. De kamerbrief herijking grondslagen voor gegevensuitwisseling in de zorg biedt belangrijke aanzetten in de goede richting, zegt InEen-bestuurslid Corine van Geffen.

 Verder in de nieuwsbrief van juni:

  • Huisartsen samen voor toekomstbestendige zorg
  • Video’s over persoonsgerichte zorg in de praktijk
  • Drie artikelen uit het net verschenen InEen Magazine: een interview met InEen-voorzitter Ruben Wenselaar, het ‘cafetariamodel’ van Rijnmond Dokters en de verbinden Noord-Holland Zuid connected app.

Lees de InEen nieuwsbrief van juni 

De InEen nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar. Wilt u onze nieuwsbrief ook ontvangen, meld u dan aan

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.