InEen, de brancheorganisatie van regionale huisartsenorganisaties, en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) hebben aanbevelingen opgesteld voor contractering van paramedici door regionale huisartsenorganisaties voor het bieden van ketenzorg aan chronische patiënten. Deze ‘spelregels’ dragen bij aan goede samenwerking en patiëntenzorg.

De aanbevelingen stimuleren huisartsenorganisaties (hoofdaannemers) en onder meer paramedici (onderaannemers) om in gesprek te gaan over de kwaliteit en inhoud van de chronische zorg die zij leveren aan bijvoorbeeld mensen met diabetes en hart- en vaatziekten. En om hierover goede contractafspraken met elkaar te maken.

Regionale samenwerking

De aanbevelingen van InEen en de NVD sluiten aan bij de bouwstenen voor regionale samenwerking in de huisartsenzorg van LHV, NHG en InEen. Het maken van gemandateerde samenwerkingsafspraken is één van de speerpunten van de regionale huisartsenorganisatie. Anoeska Mosterdijk, directeur InEen: “Deze aanbevelingen helpen daarbij. Tegelijkertijd is het voor een goede en gelijkwaardige samenwerking tussen huisartsen en andere eerstelijnsprofessionals in de regio van belang dat ook paramedici krachten bundelen en een regionaal gemandateerd aanspreekpunt vormen waarmee de regionale huisartsenorganisatie samenwerkingsafspraken kan maken. Dat komt ten goede aan patiënten en professionals.”

Partnerschap

Voor paramedici is regionalisatie en organisatiegraad onderdeel van de Bestuurlijke Afspraken Paramedische Zorg. De NVD streeft naar een meer gelijkwaardig partnerschap in de zorg. Deze afspraken dragen daaraan bij. Bianca Rootsaert, directeur NVD: “Diëtisten vormen een onmisbare schakel in passende zorg. Dat doen we vaak in samenspraak met andere zorgverleners en partijen. Van afspraken om goed met elkaar in gesprek te komen en te blijven profiteert uiteindelijk iedereen. Als NVD faciliteren we dat graag voor onze leden.”

Bekijk ook

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.