Vandaag, 6 september, start het programma ‘Goed voor elkaar’ dat de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van werkgevers en werknemers in de huisartsenzorg helpt vergroten. De sociale partners aan de cao-tafel Huisartsenzorg, ook verenigd in de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg ondersteunen hen vooral met tips en praktische instrumenten. Door de toenemende eisen aan de huisartsenzorg en de groeiende personele tekorten is het extra belangrijk dat het personeel vitaal en met plezier zorg kan blijven verlenen. Alles over het programma staat op ssfh.nl/goed-voor-elkaar.
Petra Portengen, voorzitter Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH): ‘We zeggen dat je het zowel ‘goed voor elkaar moet hebben’ als ‘goed voor elkaar moet zijn’ wil je goede zorg kunnen verlenen. Deze week is in het nieuws dat medewerkers in een aantal andere zorgbranches weer vaker ziek zijn en hun baan opzeggen. Wij willen die situatie in de huisartsenzorg helpen voorkomen. Doktersassistenten en praktijkondersteuners zien vaak goed waar werkprocessen beter kunnen of hebben wensen om hun werkplezier te verhogen. Daarom stimuleren wij bij alle personeel om met elkaar het gesprek te voeren om het samen zo goed mogelijk voor elkaar te hebben.`
Vrijheid en verantwoordelijkheid
Nergens in de zorg staat de persoonlijke patiëntenzorg zo centraal als in de huisartsenzorg. Ook heeft de zorgprofessional daar de meeste vrijheid plus een hoge verantwoordelijkheid. Dat maakt het uitdagend om zowel lichamelijk als mentaal fit aan het werk te blijven en jezelf met plezier te blijven ontwikkelen. ‘Half juli hebben wij factsheets over de regionale arbeidsmarkten gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de meeste regio`s te maken krijgen met grote personele tekorten. Tegelijkertijd groeit het aantal oudere patiënten, dat thuis blijft wonen en daarnaast vaker chronisch ziek zijn. Het voldoen aan de toenemende zorgvraag maakt het extra belangrijk en urgent om goed voor elkaar te zijn’, zegt Petra Portengen.
Start ‘Goed voor elkaar’
‘Hoe zorg jij ervoor dat je met plezier naar je werk blijft gaan?’ Dat staat steeds centraal in het aanbod op de website. De medewerkers kunnen er de komende weken nieuwe video-interviews met collega’s vinden. Zij vertellen over hun eigen aanpak om met plezier naar het werk te blijven gaan. Huisarts Bart Maats signaleert onder andere in het eerste interview dat ‘huisartsen meer kunnen delegeren naar het team’, terwijl praktijkondersteuner Elianne de Kat concludeert dat ‘jezelf ontwikkelen een taak is van de huisarts en van jezelf’. Haar verhaal staat binnenkort online.
De komende tijd en volgend jaar volgen de praktische tools voor werkgever en werknemer om vitaal te blijven, zoals dialoogkaarten en een duurzame-inzetbaarheidsscan. Ook kunnen zij deelnemen aan workshops.
Meer informatie
- Serie korte video’s waarin collega’s vertellen over hun eigen dagelijkse praktijk en laten zij hun licht schijnen op thema’s als werkplezier, samenwerking en ontwikkeling.
- Dialoogkaarten waarin werkgever en werknemer praktische tools krijgen aangeboden, zoals samen het gesprek aan te gaan en een duurzame inzetbaarheidsscan om te kijken waar de organisatie op dit moment staat.
- Leden vinden meer informatie over duurzame inzetbaarheid LINK