‘Veel mensen willen als ze ziek zijn en komen te overlijden thuis zijn, in hun vertrouwde omgeving. Ik wil er graag aan bijdragen dat zij dan tijdige, deskundige zorg kunnen krijgen van een goed samenwerkend team van huisartsen en wijkverpleegkundigen’ – een (kader)huisarts

Vacature Medisch Adviseur palliatieve zorg stichting PaTz

Wil je een bijdrage leveren aan het verbeteren van de palliatieve zorg in de eerste lijn? Weet jij wat de huisartsen en wijkverpleegkundigen nodig hebben om goede palliatieve zorg te kunnen bieden? Dan nodigen we je uit om verder te lezen, want wij zoeken een:

Medisch adviseur voor het landelijke PaTz-team

Samen met een collega medisch adviseur en een verpleegkundig adviseur binnen ons landelijke team ga je met jouw expertise huidige en toekomstige PaTz groepen opstarten en ondersteunen. Signalen uit de praktijk breng je bij het landelijk team in en waar nodig wordt dit bij landelijke organisaties aangekaart. Je denkt mee over onderzoek, zoals de bestaande PaTz Monitor, waarmee de PaTz werkwijze nog steviger onderbouwd of verbeterd kan worden.

De PaTz werkwijze

Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de Nederlanders bij voorkeur thuis wil sterven. In de praktijk sterft bijna 41% van alle patiënten met kanker of een chronische aandoening thuis. PaTz staat voor Palliatieve Zorg Thuis en heeft als missie ieder mens in staat te stellen het laatste deel van het leven door te brengen op de plek waar iemand zich thuis voelt, op een manier die bij hem/haar past, waarbij tijdige en deskundige palliatieve zorg gegeven wordt.

In een PaTz groep werken huisartsen, (wijk)verpleegkundigen en inhoudelijk deskundigen palliatieve zorg lokaal nauw samen, brengen vroegtijdig patiënten in beeld met behulp van het zorgregister en anticiperen op de zorgbehoefte van de patiënt. Het is bewezen dat de PaTz werkwijze werkt: het opnemen van patiënten in het zorgregister en het bespreken van deze patiënten in een PaTz groep leidt tot minder onnodige SEH en ziekenhuisopnames. Ook leidt PaTz er toe dat meer mensen thuis kunnen overlijden. Uit de PaTz Monitor blijkt dat deelnemers aan de PaTz groep een veilige omgeving ervaren om de kwaliteit van de palliatieve zorg te verbeteren, proactief handelen wordt vergroot waardoor het crisissituaties voorkomt en er ontstaat een betere samenwerking. Dit geeft tijd, rust en meer werkplezier. Daarmee vervullen PaTz groepen een essentiële rol in de palliatieve infrastructuur in de eerste lijn en dragen bij aan de implementatie van het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg.

Concrete werkzaamheden

(die in onderling overleg verdeeld worden onder de medisch adviseurs):

  • Het optimaliseren van de kwaliteit van de palliatieve zorg thuis wordt gezien als de overall missie van stichting PaTz. Vanuit je functie draag je bij aan het -verder- implementeren van het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg Nederland.
  • Samen met het landelijke team breng je de PaTz werkwijze onder de aandacht van zorgprofessionals en landelijke partijen.
  • Je werkt mee aan de inhoudelijke vernieuwing (en/of verbreding) van de PaTz werkwijze en de ontwikkeling van instrumenten voor de praktijk.
  • In samenwerking met academisch werkende onderzoekers denk en lees je mee in wetenschappelijk onderzoek waarmee de meerwaarde van (vernieuwingen in) de PaTz werkwijze onderbouwd wordt.
  • Om de verbinding tussen de dagelijkse praktijk en het landelijk team PaTz vast te houden maar ook te intensiveren, onderhoud je een relevant netwerk in de palliatieve zorg thuis (huisartsen- en thuiszorgorganisaties), met de PaTz groepen, PaTz ambassadeurs, netwerken palliatieve zorg en onderwijs.
  • Je denkt mee in beleid en organisatie vraagstukken samenhangend met (de doelen van) PaTz.

Wij vragen:

  • Een praktiserend huisarts met affiniteit op het gebied van palliatieve zorg.
  • Ervaring met een PaTz groep.
  • Een verbinder die beschikt over een relevant netwerk in de palliatieve- en eerstelijns zorg zoals met huisartsen en/of de ouderenzorg in de eerste lijn, en beroepsverenigingen. Legt binnen en buiten het netwerk gemakkelijk contact en is eenvoudig benaderbaar.
  • Affiniteit met de dynamiek, organisatie en financiering van de eerste lijn en van palliatieve zorg.
  • Interesse in wetenschappelijk onderzoek om samen met onderzoekers bij te kunnen dragen aan onderzoek relevant voor PaTz.
  • Enthousiaste, vlotte spreker die de doelen van PaTz goed kan uitdragen.
  • Affiniteit met geven van workshops en onderwijs aan groepen waarbij je flexibel kunt inspelen op de behoefte van de deelnemers.
  • Het landelijke team PaTz vergadert één keer per maand in Utrecht, daarnaast vinden trainingen centraal plaats met mogelijk ook af en toe een bezoek of workshop in een regio.

Wij bieden:

  • Een inspirerende en dynamische netwerkomgeving in de palliatieve zorg.
  • Een werkpakket met veel kansen, ruimte en eigenaarschap. Samen met het landelijk team PaTz wordt de agenda bepaald naar gelang de vraagstukken en behoefte van dat moment.
  • Verantwoordelijkheid voor het initiëren van taken, projecten en vernieuwingen die vooral aansluiten bij wat de praktijk nodig heeft. PaTz is een bottom-up organisatie.
  • Samenwerking in een klein en gedreven team van collega’s.
  • Een functie van 8 uur per week, waarbij je de werktijden flexibel kunt indelen.
  • Een uurtarief conform de CAO huisartsenzorg.

Stichting PaTz

Het PaTz initiatief is een ‘bottom-up’ ontwikkeling vanuit de beroepsgroepen huisarts en wijkverpleegkundige en wordt als zodanig ook door de beroepsorganisaties ondersteund. Stichting PaTz is lid van de vereniging Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) en werkt nauw samen met haar leden en met stichting PZNL. Meer informatie vind je op www.patz.nu

Solliciteren

Wil jij werken op detacheringsbasis of als ZZP-er bij ons landelijk team en herken jij je in bovenstaande omschrijving? Dan zien we graag je cv en motivatie uiterlijk 16 september tegemoet. Dit kun je sturen naar info@patz.nu.

Of weet jij iemand die deze functie op het lijf is geschreven, deel gerust deze vacature. Voor meer informatie over deze vacature kun je contact opnemen tot 30 juli met Astrid Kodde (06 27 00 78 11) medisch adviseur bij stichting PaTz of na 7 augustus met Eveline Schroen (06 39 27 72 35) landelijk coördinator.

Wij zien je sollicitatie graag tegemoet!

Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang updates en nieuws over de eerstelijnszorg.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.